Naar aanleiding van het buitenproportionele politiegeweld tijdens het Woonprotest in Rotterdam, heeft de politie dronebeelden gedeeld van de demonstratie. Deze zijn geknipt, en bevatten ook niet de aanleiding van het politie-ingrijpen, het moment van het eerste politie-ingrijpen zelf en de volledige beelden van de geweldtoepassing door agenten. Een uiterst bizarre situatie waarmee vooral wordt ingezet op het creëren van een nieuw frame, en om aan het nemen van verantwoordelijkheid te ontkomen. BIJ1 stelt Kamervragen:
- Is de minister op de hoogte van het bericht ‘Politie verspreidt dronebeelden woonprotest Rotterdam: ‘De maat is vol’’ van de NOS op 1 november?
- Wat is het doel van de publicatie van deze dronebeelden?
- Waar staat vastgelegd dat het doel, dat met publicatie van deze beelden ondersteund werd, behoort tot de taken van de politie?
- Worden er dronebeelden gemaakt door de politie met het doel om deze voor communicatieve doeleinden in te zetten? Zo ja, welke grondslag bestaat hiervoor?
- Waarvoor worden drones ingezet bij de politie? Kan de minister deze doeleinden uiteenzetten?
- In het NRC lezen we: ‘De politiechef ergert zich aan wat hij noemt „trial by social media”: politici en media die zonder de hele context te kennen reageren op filmpjes van politiegeweld.’ Is het gebruikelijk dat dronebeelden van de politie worden ingezet omdat een enkele politiemedewerker zich ergert aan wat politici en media doen? Is het gebruikelijk dat dronebeelden van de politie worden ingezet om het oordeel van politici te beïnvloeden?
- Waarom zijn de dronebeelden van de politie geknipt?
- Waarom ontbreken op de dronebeelden de aanleiding van het politie-ingrijpen, het moment van het eerste politie-ingrijpen zelf en de volledige beelden van de geweldtoepassing door agenten? Waarom is er niet gekozen de beelden van de demonstratie integraal te publiceren?
- Is de minister het, net als BIJ1, met Amnesty International eens (2) dat het erop lijkt dat de politie deze geknipte dronebeelden gebruikt voor haar eigen communicatiedoeleinden in plaats van daadwerkelijk verantwoording af te leggen over het hele politieoptreden die dag?
- Behoort het creëren van nieuwe frames om het politieke debat te sturen tot de taken van de politie? Hoe reflecteert de minister op deze gang van zaken?
- Welke actie gaat de minister ondernemen om pogingen tot beïnvloeding van politici en media door de politie in de toekomst te voorkomen? Wil de minister hierover vóór 1 januari een brief aan de Kamer toesturen met een plan van aanpak?
Gerelateerde artikelen
BIJ1 CONGRES 2024
We willen allemaal een krachtig BIJ1. Juist nu, met een extreemrechts kabinet en een gebrek aan sterke oppositie die een tegengeluid kan bieden. Maar om dit te kunnen doen is het belangrijk dat we het met elkaar gaan hebben over wat voor soort partij we willen zijn en dat kan niet zonder de input van […]
Lees meerBIJ1 staat achter Samidoun
De regering heeft aangekondigd stappen te zetten tegen Samidoun. Het kabinet gaat het OM vragen te onderzoeken of Samidoun op de nationale terrorismelijst geplaatst kan worden en poogt de komst van Samidoun-spreker Mohammed Khatib naar Radboud Universiteit te voorkomen Deze stappen passen in een zorgwekkende internationale trend van criminalisering en stigmatisering van pro-Palestijnse geluiden door […]
Lees meer15 en 17 augustus: de gelaagde betekenis van vrijheid
Op 15 augustus herdenken we op verschillende plekken in het land het einde van de Tweede Wereldoorlog in ‘de Oost’. Het is de datum van de Japanse capitulatie en daarmee de dag van de zogeheten Indiëherdenking. Ook is het de week waarin, op 17 augustus, de Indonesische onafhankelijkheid wordt gevierd. We schreven een artikel over […]
Lees meer