Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Klimaatakkoord zal crisis niet oplossen


Het gisteren gepresenteerde klimaatakkoord draagt onvoldoende bij aan het stoppen van de klimaatcrisis. Partijleider Sylvana Simons: “De klimaatcrisis en het wereldwijd afnemen van biodiversiteit vragen om een diepgaande verandering van onze samenleving. Terwijl we geen tijd te verliezen hebben schuift dit akkoord fundamentele keuzes voor zich uit.”

Over de hele wereld zijn de gevolgen van de klimaatcrisis merkbaar in de vorm van droogte, overstromingen, stormen en oorlog. De crisis is niet in de toekomst, zij is nu. Wachten met handelen betekent dat de onomkeerbare gevolgen van de crisis steeds groter worden. Ons landsbestuur laat haar rechtse en neokoloniale gezicht zien door de slachtoffers van de crisis in de kou te laten staan en een groot deel van de kosten voor de energietransitie neer te leggen bij burgers en niet bij de grote bedrijven en multinationals die de klimaatcrisis hebben veroorzaakt.

BIJ1 vindt dat er een fundamentele systeemverandering nodig is. Het gebruik van fossiele brandstoffen zal moeten worden gestopt en het energiegebruik naar beneden. Maar dat is niet genoeg.

De economie die gebaseerd is op oneindige groei door het uitbuiten van de planeet en haar bewoners zullen we moeten transformeren naar een nieuwe economie gebaseerd op de waarden gelijkwaardigheid, samenwerking en balans met de aarde. De democratie zal opnieuw uitgevonden moeten worden, om de wereldwijd gemarginaliseerden een stem te geven en de controle terug te winnen over internationale bedrijven die zich niks aantrekken van de wetten van mensen of de draagkracht van de planeet. Het vervuilende voedselsysteem ten koste van boeren en vissers hier en in het mondiale zuiden, dieren en de biodiversiteit zullen we moeten transformeren naar een systeem dat goed is voor burger, boer, dier en de planeet.

De klimaatcrisis is de grootste uitdaging die de mensheid heeft gekend. Met een immense gezamenlijke inspanning kunnen we haar overwinnen en zelfs gebruiken om onze planeet rechtvaardiger in te richten. Dan moeten we wel nu beginnen. De status quo voortzetten met een groen sausje is geen optie.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer