Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Klimaatakkoord zal crisis niet oplossen


29-06-2019

Het gisteren gepresenteerde klimaatakkoord draagt onvoldoende bij aan het stoppen van de klimaatcrisis. Partijleider Sylvana Simons: “De klimaatcrisis en het wereldwijd afnemen van biodiversiteit vragen om een diepgaande verandering van onze samenleving. Terwijl we geen tijd te verliezen hebben schuift dit akkoord fundamentele keuzes voor zich uit.”

Over de hele wereld zijn de gevolgen van de klimaatcrisis merkbaar in de vorm van droogte, overstromingen, stormen en oorlog. De crisis is niet in de toekomst, zij is nu. Wachten met handelen betekent dat de onomkeerbare gevolgen van de crisis steeds groter worden. Ons landsbestuur laat haar rechtse en neokoloniale gezicht zien door de slachtoffers van de crisis in de kou te laten staan en een groot deel van de kosten voor de energietransitie neer te leggen bij burgers en niet bij de grote bedrijven en multinationals die de klimaatcrisis hebben veroorzaakt.

BIJ1 vindt dat er een fundamentele systeemverandering nodig is. Het gebruik van fossiele brandstoffen zal moeten worden gestopt en het energiegebruik naar beneden. Maar dat is niet genoeg.

De economie die gebaseerd is op oneindige groei door het uitbuiten van de planeet en haar bewoners zullen we moeten transformeren naar een nieuwe economie gebaseerd op de waarden gelijkwaardigheid, samenwerking en balans met de aarde. De democratie zal opnieuw uitgevonden moeten worden, om de wereldwijd gemarginaliseerden een stem te geven en de controle terug te winnen over internationale bedrijven die zich niks aantrekken van de wetten van mensen of de draagkracht van de planeet. Het vervuilende voedselsysteem ten koste van boeren en vissers hier en in het mondiale zuiden, dieren en de biodiversiteit zullen we moeten transformeren naar een systeem dat goed is voor burger, boer, dier en de planeet.

De klimaatcrisis is de grootste uitdaging die de mensheid heeft gekend. Met een immense gezamenlijke inspanning kunnen we haar overwinnen en zelfs gebruiken om onze planeet rechtvaardiger in te richten. Dan moeten we wel nu beginnen. De status quo voortzetten met een groen sausje is geen optie.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer