Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Maak een vuist tegen fascisme


20-08-2020

Forum voor Democratie plaatste op 18 augustus een kwaadaardig filmpje op YouTube en verspreidde deze op sociale media. In het filmpje wordt een beeld geschetst van een samenleving die uiteen wordt gerukt door geweld en immigratie. Beelden van BLM-demonstraties en biddende moslims worden gemengd met geluiden van geweerschoten en onheilspellende muziek.

Het filmpje zet niet-witte mensen weg als barbaars, gewelddadig en gevaarlijk voor onze democratie. We moeten ontzettend waakzaam zijn voor dit valse en racistische beeld dat Forum schetst. Het zijn niet mensen van kleur die stelselmatig afbreuk doen aan onze samenleving; integendeel.

Het zijn juist de theorieën zoals die van Forum die ons verdelen: zij spreken over ‘omvolking’ van de Europese maatschappij door massa-immigratie, een zogenaamd complot van de rijke Joodse zakenman George Soros en het linkse Europese ‘partijkartel’. Deze ideeën drijven ons uiteen en vormden in het verleden al de aanleiding voor terroristen om vreselijke aanslagen te plegen.

Uit naam van het beschermen van de eigen cultuur, die zogenaamd onder druk staat door de multiculturele samenleving, domineert openlijk racisme het maatschappelijk debat. Het wordt steeds normaler om de meest extreme dingen te zeggen. Niet alleen op straat, maar ook gewoon in de Tweede Kamer.

Synagogen en moskeeën, moslims en Joden, vluchtelingen en immigranten moesten het de afgelopen jaren ontgelden door oprukkend rechts-extremistische terreur. Er zijn aanslagen op moskeeën en synagogen gepleegd in onder andere Nieuw-Zeeland, Pittsburgh en Duitsland. Ook in Nederland krijgt extreemrechts steeds meer ruimte en wordt zij steeds gewelddadiger.

Laten we beseffen dat fascisme niet pas begint in de kampen. Dat fascisme niet pas begint bij bruine hemden. Fascisme begint bij het benoemen van de witte mens als superieur, het verheerlijken van de zogenaamd witte cultuur, en het aanwijzen van een zondebok die deze cultuur zogenaamd wil vernietigen. Verdeel en heers, opruiing en haat worden vervolgens ingezet om deze verzonnen vijand te bestrijden.

Ook de wetenschap, media en cultuur worden door Forum voor Democratie verdacht gemaakt, bijvoorbeeld door het instellen van een meldpunt voor ‘links onderwijs’ of het oproepen tot saneren van de NPO. Alle vormen van kritiek op racistisch gedachtegoed worden aangewezen als een aanval op het vrije woord. Feiten doen er niet meer toe.

Fascisme is een sluipend proces. En daarom is het van groot belang dat we deze ontwikkelingen herkennen, erkennen en bevechten.

In een land dat vaak vol trots spreekt over haar normen en waarden van vrijheid, rechtvaardigheid en democratie, is de taak aan ons allen om die waarden dan ook te beschermen. Ons uit te spreken en een streep te trekken, los van partijpolitiek of electorale belangen.

In dit fragment spreekt partijleider Sylvana Simons over de dubbele maat: ‘De extreem rechterzijde van het politieke spectrum wordt zelden omschreven als radicaal’.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer