Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Maak een vuist tegen fascisme


Forum voor Democratie plaatste op 18 augustus een kwaadaardig filmpje op YouTube en verspreidde deze op sociale media. In het filmpje wordt een beeld geschetst van een samenleving die uiteen wordt gerukt door geweld en immigratie. Beelden van BLM-demonstraties en biddende moslims worden gemengd met geluiden van geweerschoten en onheilspellende muziek.

Het filmpje zet niet-witte mensen weg als barbaars, gewelddadig en gevaarlijk voor onze democratie. We moeten ontzettend waakzaam zijn voor dit valse en racistische beeld dat Forum schetst. Het zijn niet mensen van kleur die stelselmatig afbreuk doen aan onze samenleving; integendeel.

Het zijn juist de theorieën zoals die van Forum die ons verdelen: zij spreken over ‘omvolking’ van de Europese maatschappij door massa-immigratie, een zogenaamd complot van de rijke Joodse zakenman George Soros en het linkse Europese ‘partijkartel’. Deze ideeën drijven ons uiteen en vormden in het verleden al de aanleiding voor terroristen om vreselijke aanslagen te plegen.

Uit naam van het beschermen van de eigen cultuur, die zogenaamd onder druk staat door de multiculturele samenleving, domineert openlijk racisme het maatschappelijk debat. Het wordt steeds normaler om de meest extreme dingen te zeggen. Niet alleen op straat, maar ook gewoon in de Tweede Kamer.

Synagogen en moskeeën, moslims en Joden, vluchtelingen en immigranten moesten het de afgelopen jaren ontgelden door oprukkend rechts-extremistische terreur. Er zijn aanslagen op moskeeën en synagogen gepleegd in onder andere Nieuw-Zeeland, Pittsburgh en Duitsland. Ook in Nederland krijgt extreemrechts steeds meer ruimte en wordt zij steeds gewelddadiger.

Laten we beseffen dat fascisme niet pas begint in de kampen. Dat fascisme niet pas begint bij bruine hemden. Fascisme begint bij het benoemen van de witte mens als superieur, het verheerlijken van de zogenaamd witte cultuur, en het aanwijzen van een zondebok die deze cultuur zogenaamd wil vernietigen. Verdeel en heers, opruiing en haat worden vervolgens ingezet om deze verzonnen vijand te bestrijden.

Ook de wetenschap, media en cultuur worden door Forum voor Democratie verdacht gemaakt, bijvoorbeeld door het instellen van een meldpunt voor ‘links onderwijs’ of het oproepen tot saneren van de NPO. Alle vormen van kritiek op racistisch gedachtegoed worden aangewezen als een aanval op het vrije woord. Feiten doen er niet meer toe.

Fascisme is een sluipend proces. En daarom is het van groot belang dat we deze ontwikkelingen herkennen, erkennen en bevechten.

In een land dat vaak vol trots spreekt over haar normen en waarden van vrijheid, rechtvaardigheid en democratie, is de taak aan ons allen om die waarden dan ook te beschermen. Ons uit te spreken en een streep te trekken, los van partijpolitiek of electorale belangen.

In dit fragment spreekt partijleider Sylvana Simons over de dubbele maat: ‘De extreem rechterzijde van het politieke spectrum wordt zelden omschreven als radicaal’.

#KOMBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid.

Click Me


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer