Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Nederland wil vluchtelingen opvangen, nu het kabinet nog


Nederland moet nu in actie komen: 13.000 vluchtelingen zijn dakloos, zonder enige perspectief en aan hun lot overgelaten in Griekenland. Al jaren volgen er waarschuwingen richting het kabinet, maar het blijft bij toekijken en niks doen. Hoewel we de exacte omvang van de schade nog afwachten, is al langer duidelijk dat zij bloed aan hun handen hebben. Nu moeten wij, Nederland, ons solidair tonen. We nemen onze verantwoordelijkheid en laten deze mensen, deze kinderen, niet in de steek. Zo zijn wij niet. Let op VVD, CDA, D66 en CU: de tijd van weglopen is voorbij.

De drang om vluchtelingen zo veel mogelijk buiten de grenzen van Europa te houden, is al jaren een dodelijke strategie waarbij mensenrechten actief worden geschonden. Niemand vertrekt definitief uit zijn thuisland zonder daar een geldige reden voor te hebben. De reden om te vluchten heeft vaak direct of indirect te maken met een geschiedenis van uitbuiting en kolonisatie door Westerse landen. Conflicten die veroorzaakt zijn door deze landen duren ook nu nog voort en vergroten de kloof tussen de rijkere en armere landen. Bovendien dragen deze Westerse landen op dit moment actief bij aan deze conflicten door middel van onder andere de wapenhandel en hebben ook het grootste aandeel in de klimaatcrisis waar steeds meer mensen voor moeten vluchten.

BIJ1 ziet deze crisis als een humanitaire crisis, die veroorzaakt wordt door falend xenofobe Europees opvangbeleid als de Turkijedeal, met mensenrechtenschendingen als gevolg.

Wat er moet gebeuren volgens BIJ1:

  1. Nederland vangt per direct de 500 vluchtelingenkinderen op, zoals eerder voorgesteld.
  2. Nederland investeert in humanitaire hulp, en zorgt samen met andere EU-landen voor opvang van de 13.000 vluchtelingen.
  3. De Dublinverordening, die bepaalt dat het eerste land in Europa waar een asielzoeker aankomt of doorreist verantwoordelijk is voor de asielaanvraag (waardoor Nederland asielzoekers naar andere EU-landen terugstuurt), wordt tijdelijk opgeschort voor Griekenland. Per direct. Uiteindelijk moet dit Dublinsysteem permanent op de schop. In de tussentijd worden verbeteringen doorgevoerd, zoals die voorgesteld door de Europese Commissie.
  4. De IND neemt zijn verantwoordelijkheid om de asielprocedure per asielzoeker niet langer dan 8 weken te laten duren.

Nederland, onze gemeenten, burgers (en zelfs de politiek) willen dat kwetsbare vluchtelingen opgevangen en geholpen worden. Wij moeten de druk opvoeren: het is geweest met tweets en filmpjes waarin politici hun troost uitspreken. De tijd van weglopen is voorbij, ook voor Nederland. Tijd voor actie!

Ook zijn er andere manieren om je stem te laten horen:

Zoals altijd geldt: check vooraf of er wijzigingen zijn op de evenement-pagina’s. Voor updates: hou dit artikel en onze Facebook, Twitter en Instagram in de gaten.

Nog meer van onze standpunten lezen? WORD LID en ontvang ons concept-programma.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer