Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Nederland wil vluchtelingen opvangen, nu het kabinet nog


10-09-2020

Nederland moet nu in actie komen: 13.000 vluchtelingen zijn dakloos, zonder enige perspectief en aan hun lot overgelaten in Griekenland. Al jaren volgen er waarschuwingen richting het kabinet, maar het blijft bij toekijken en niks doen. Hoewel we de exacte omvang van de schade nog afwachten, is al langer duidelijk dat zij bloed aan hun handen hebben. Nu moeten wij, Nederland, ons solidair tonen. We nemen onze verantwoordelijkheid en laten deze mensen, deze kinderen, niet in de steek. Zo zijn wij niet. Let op VVD, CDA, D66 en CU: de tijd van weglopen is voorbij.

De drang om vluchtelingen zo veel mogelijk buiten de grenzen van Europa te houden, is al jaren een dodelijke strategie waarbij mensenrechten actief worden geschonden. Niemand vertrekt definitief uit zijn thuisland zonder daar een geldige reden voor te hebben. De reden om te vluchten heeft vaak direct of indirect te maken met een geschiedenis van uitbuiting en kolonisatie door Westerse landen. Conflicten die veroorzaakt zijn door deze landen duren ook nu nog voort en vergroten de kloof tussen de rijkere en armere landen. Bovendien dragen deze Westerse landen op dit moment actief bij aan deze conflicten door middel van onder andere de wapenhandel en hebben ook het grootste aandeel in de klimaatcrisis waar steeds meer mensen voor moeten vluchten.

BIJ1 ziet deze crisis als een humanitaire crisis, die veroorzaakt wordt door falend xenofobe Europees opvangbeleid als de Turkijedeal, met mensenrechtenschendingen als gevolg.

Wat er moet gebeuren volgens BIJ1:

  1. Nederland vangt per direct de 500 vluchtelingenkinderen op, zoals eerder voorgesteld.
  2. Nederland investeert in humanitaire hulp, en zorgt samen met andere EU-landen voor opvang van de 13.000 vluchtelingen.
  3. De Dublinverordening, die bepaalt dat het eerste land in Europa waar een asielzoeker aankomt of doorreist verantwoordelijk is voor de asielaanvraag (waardoor Nederland asielzoekers naar andere EU-landen terugstuurt), wordt tijdelijk opgeschort voor Griekenland. Per direct. Uiteindelijk moet dit Dublinsysteem permanent op de schop. In de tussentijd worden verbeteringen doorgevoerd, zoals die voorgesteld door de Europese Commissie.
  4. De IND neemt zijn verantwoordelijkheid om de asielprocedure per asielzoeker niet langer dan 8 weken te laten duren.

Nederland, onze gemeenten, burgers (en zelfs de politiek) willen dat kwetsbare vluchtelingen opgevangen en geholpen worden. Wij moeten de druk opvoeren: het is geweest met tweets en filmpjes waarin politici hun troost uitspreken. De tijd van weglopen is voorbij, ook voor Nederland. Tijd voor actie!

Ook zijn er andere manieren om je stem te laten horen:

Zoals altijd geldt: check vooraf of er wijzigingen zijn op de evenement-pagina’s. Voor updates: hou dit artikel en onze Facebook, Twitter en Instagram in de gaten.

Nog meer van onze standpunten lezen? WORD LID en ontvang ons concept-programma.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het ├╝berhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer