Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

‘Neem verantwoordelijkheid voor het klimaat’


30-04-2017

Olave Basabose’s speecht tijdens de Climate March:

Voorwoord:

“Zeven en een half duizend waren het er, zeiden ze. De grote People’s Climate March. Ik liep met de andere BIJ1 mensen mee in het ‘antikapitalistische, interactionele en dekoloniale solidariteitsblok’. Als je het als activist een beetje goed wilt doen heb je wel meteen je mond vol met grote woorden. Maar het was fijn om te doen, zeker ook als tegenwicht tegen de meegesleepte levensgrote portretten van onder andere belangrijke VVDers die schijnheilig zeggen ook reuze voor het klimaat te zijn. Onze eigen Olave Basabose, voor het 21 maart comité en voor Artikel 1 ontpopte zich als een vurig spreker. Dat mag ze vast nog eens doen.” – Anja Meulenbelt

De Klimaatspeech:

Klimaatverandering is ons probleem. Niet die van de planeet. Wij zijn de oorzaak. Het is onze cultuur, onze gewoontes, onze normen en waarden. Het komt door onze economie, onze politiek, onze winst en groei obsessie. En het zijn ook onze technologiën. Kortom, onze zogenaamde beschaving moet op de schop, want we maken de wereld kapot. Wij zijn de oorzaak, maar het is de aarde die de gevolgen draagt. De aarde en anderen dragen de gevolgen van onze hebzucht, onze honger voor meer en meer, ons destructive euro-centrisme. Zij die de gevolgen nu dragen, hebben gedragen en zwaarst zullen dragen leven buiten de torenhoge muren waar we achter verschuilen, het Europese fort, van waaruit we de wereld doodzuigen.

Klimaatverandering treft disproportioneel armen, zwarte en bruine lichamen, hun gemeenschappen en kinderen. Klimaatverandering is net zo racistisch als de eeuwen van roof, uitbuiting, vernietiging, vergiftiging en achterstelling die eraan voorafgaan en voortduren. De olie in je auto komt voornamelijk uit landen waar oorlog gevoerd wordt, waar de grond vergiftigd wordt, gemeenschappen monddood worden gemaakt en activisten vermoord worden. De bananen in onze supermarkt komen uit gebieden waar arme boeren slavenlonen ontvangen, van giftige pesticiden doodgaan, waar vakbond leiderschap gelijk aan zelfmoord is, inheemse volken worden ontheemd. Je rijst komt uit gebieden waar zelfmoord onder arme boeren een epidemie is geworden. Tot slaaf gemaakten, waaronder kinderen, verbouwen je chocola. Je smartphone wordt mogelijk gemaakt door een oorlog die tientallen miljoenen levens en ontelbare verkrachtingen heeft gekost. Zoveel kost onze beschaving, dat is ook onze voetafdruk. Het heet ecologische racisme, beste beschaafde mensen, want wij hechten weinig tot geen waarde aan de levens van deze arme, zwarte en bruine, lichamen.

Deze waardering zien we ook terug aan de onderhandelingstafel voor het Parijse Klimaatakkoord en de huidige formatie onderhandelingen. Geen van deze als eerst getroffen mensen mogen meedenken, meespreken en meedoen. De bedrijven en kapitalisten die hun levens achterstellen en, misbruiken en uitbuiten overigens wel. Het Klimaat Akkoord heeft dan ook niets concreets gesteld voor hun levens. De formatie resultaten zullen ook niets verbeteren aan hun leven; want Groen-Rechts is FUCKING onzin, Groen-Rechts is gewoon rechts-rechts.

Echt groen zijn is verantwoording eisen, verantwoordelijkheid nemen en verantwoord handelen.

Echt groen zijn is eisen dat het bedrijfsleven, de multinational, de banken verantwoording afleggen, betalen voor het herstel van de aarde, betalen voor het herstel van verwoeste gemeenschappen en uitgebuite landen. Herstelbetalingen nu!

Echt groen zijn is verantwoordelijkheid nemen. Wij moeten verantwoordelijkheid nemen voor degenen die wij hebben ontheemd, de klimaatvluchteling, de roofhandel-vluchteling, de grondstofoorlogen-vluchtelingen. Onze grenzen moet open, onze armen, onze harten en onze geesten open. Wij moeten van ons voetstuk van valse superioriteit afstappen.

Echt groen zijn is verantwoord handelen. Dat betekent MINSTENS belasting op het commercieel en industrieel gebruik van grondstoffen, de circulaire economie invoeren, neo-liberalisme de das omdoen, plastic verbieden, consumptie van dieren en dierlijke producten stoppen en eindelijk eens eerlijke handel bedrijven.

Onthoud het: Verantwoording eisen, verantwoordelijkheid nemen en verantwoord handelen.

Dit is een uitgeschreven versie van de klimaatspeech die Olave Basabose gaf bij de People’s Climate March op 29 april. Het voorwoord is van Anja Meulenbelt, die tevens de foto’s maakte.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer