Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

‘Neem verantwoordelijkheid voor het klimaat’


Olave Basabose’s speecht tijdens de Climate March:

Voorwoord:

“Zeven en een half duizend waren het er, zeiden ze. De grote People’s Climate March. Ik liep met de andere BIJ1 mensen mee in het ‘antikapitalistische, interactionele en dekoloniale solidariteitsblok’. Als je het als activist een beetje goed wilt doen heb je wel meteen je mond vol met grote woorden. Maar het was fijn om te doen, zeker ook als tegenwicht tegen de meegesleepte levensgrote portretten van onder andere belangrijke VVDers die schijnheilig zeggen ook reuze voor het klimaat te zijn. Onze eigen Olave Basabose, voor het 21 maart comité en voor Artikel 1 ontpopte zich als een vurig spreker. Dat mag ze vast nog eens doen.” – Anja Meulenbelt

De Klimaatspeech:

Klimaatverandering is ons probleem. Niet die van de planeet. Wij zijn de oorzaak. Het is onze cultuur, onze gewoontes, onze normen en waarden. Het komt door onze economie, onze politiek, onze winst en groei obsessie. En het zijn ook onze technologiën. Kortom, onze zogenaamde beschaving moet op de schop, want we maken de wereld kapot. Wij zijn de oorzaak, maar het is de aarde die de gevolgen draagt. De aarde en anderen dragen de gevolgen van onze hebzucht, onze honger voor meer en meer, ons destructive euro-centrisme. Zij die de gevolgen nu dragen, hebben gedragen en zwaarst zullen dragen leven buiten de torenhoge muren waar we achter verschuilen, het Europese fort, van waaruit we de wereld doodzuigen.

Klimaatverandering treft disproportioneel armen, zwarte en bruine lichamen, hun gemeenschappen en kinderen. Klimaatverandering is net zo racistisch als de eeuwen van roof, uitbuiting, vernietiging, vergiftiging en achterstelling die eraan voorafgaan en voortduren. De olie in je auto komt voornamelijk uit landen waar oorlog gevoerd wordt, waar de grond vergiftigd wordt, gemeenschappen monddood worden gemaakt en activisten vermoord worden. De bananen in onze supermarkt komen uit gebieden waar arme boeren slavenlonen ontvangen, van giftige pesticiden doodgaan, waar vakbond leiderschap gelijk aan zelfmoord is, inheemse volken worden ontheemd. Je rijst komt uit gebieden waar zelfmoord onder arme boeren een epidemie is geworden. Tot slaaf gemaakten, waaronder kinderen, verbouwen je chocola. Je smartphone wordt mogelijk gemaakt door een oorlog die tientallen miljoenen levens en ontelbare verkrachtingen heeft gekost. Zoveel kost onze beschaving, dat is ook onze voetafdruk. Het heet ecologische racisme, beste beschaafde mensen, want wij hechten weinig tot geen waarde aan de levens van deze arme, zwarte en bruine, lichamen.

Deze waardering zien we ook terug aan de onderhandelingstafel voor het Parijse Klimaatakkoord en de huidige formatie onderhandelingen. Geen van deze als eerst getroffen mensen mogen meedenken, meespreken en meedoen. De bedrijven en kapitalisten die hun levens achterstellen en, misbruiken en uitbuiten overigens wel. Het Klimaat Akkoord heeft dan ook niets concreets gesteld voor hun levens. De formatie resultaten zullen ook niets verbeteren aan hun leven; want Groen-Rechts is FUCKING onzin, Groen-Rechts is gewoon rechts-rechts.

Echt groen zijn is verantwoording eisen, verantwoordelijkheid nemen en verantwoord handelen.

Echt groen zijn is eisen dat het bedrijfsleven, de multinational, de banken verantwoording afleggen, betalen voor het herstel van de aarde, betalen voor het herstel van verwoeste gemeenschappen en uitgebuite landen. Herstelbetalingen nu!

Echt groen zijn is verantwoordelijkheid nemen. Wij moeten verantwoordelijkheid nemen voor degenen die wij hebben ontheemd, de klimaatvluchteling, de roofhandel-vluchteling, de grondstofoorlogen-vluchtelingen. Onze grenzen moet open, onze armen, onze harten en onze geesten open. Wij moeten van ons voetstuk van valse superioriteit afstappen.

Echt groen zijn is verantwoord handelen. Dat betekent MINSTENS belasting op het commercieel en industrieel gebruik van grondstoffen, de circulaire economie invoeren, neo-liberalisme de das omdoen, plastic verbieden, consumptie van dieren en dierlijke producten stoppen en eindelijk eens eerlijke handel bedrijven.

Onthoud het: Verantwoording eisen, verantwoordelijkheid nemen en verantwoord handelen.

Dit is een uitgeschreven versie van de klimaatspeech die Olave Basabose gaf bij de People’s Climate March op 29 april. Het voorwoord is van Anja Meulenbelt, die tevens de foto’s maakte.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer