Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Van de VS tot NL: nooit meer fascisme!


10-01-2021

De bestorming van het Capitool in Washington DC laat zien waar we al jaren op afkoersen. Extreemrechts wordt steeds meer genormaliseerd en daardoor voelen fascisten zich steeds vrijer om ook naar fysiek geweld te grijpen. Niet alleen in de VS, ook in Nederland.

Want ook hier staan mensen te demonstreren die dezelfde complottheorieën aanhangen als Trump-aanhangers. Politici worden bedreigd, ‘bezorgde burgers’ trekken met tractors Provinciehuizen in en via online intimidatie campagnes worden anti-racisme activisten, journalisten, rechters en docenten de mond gesnoerd.

De invloed die extreemrechts heeft, zien we ook in de politiek: FVD behaalde verkiezingsoverwinningen en de PVV staat weer op winst in de peilingen. Hun invloed strekt zelfs verder dan hun eigen partijen. Toen tienduizenden de straat op trokken voor Black Lives Matter, werden ook andere partijen meegetrokken in de racistische hetze tegen onze burgerrechtenbeweging.

In de media vindt extreemrechts bijna overal een luisterend oor. Maar wie extreemrechts kritiekloos een podium geeft en fascistische content verspreidt onder het mom van de vrijheid van meningsuiting, maakt zichzelf mede-schuldig aan normaal maken wat nooit normaal mag worden!

Met de bestorming van het Capitool zien we dat veel partijen massaal kiezen voor wegkijken, ‘in gesprek gaan’ en ‘de verbinding zoeken’. Maar in het verzet tegen extreemrechts is geen tijd voor verbinding en dialoog. We moeten opkomen voor wat rechtvaardig is. Voor een samenleving waarin een ieder gelijkwaardig is.

Daarom spreken we ons vandaag uit tegen extreemrechts en zeggen we: #NooitMeerFascisme. Gezien de hoge besmettingscijfers en de lockdown, en vanuit respect voor de zorgmedewerkers kiest BIJ1 ervoor vooral digitaal aanwezig te zijn. Jij ook?

Post zondag om 15.00 uur een foto van jezelf met dit bordje en de hashtag #NooitMeerFascisme. #SpreekJeUitBekenKleur!


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer