Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Van de VS tot NL: nooit meer fascisme!


De bestorming van het Capitool in Washington DC laat zien waar we al jaren op afkoersen. Extreemrechts wordt steeds meer genormaliseerd en daardoor voelen fascisten zich steeds vrijer om ook naar fysiek geweld te grijpen. Niet alleen in de VS, ook in Nederland.

Want ook hier staan mensen te demonstreren die dezelfde complottheorieën aanhangen als Trump-aanhangers. Politici worden bedreigd, ‘bezorgde burgers’ trekken met tractors Provinciehuizen in en via online intimidatie campagnes worden anti-racisme activisten, journalisten, rechters en docenten de mond gesnoerd.

De invloed die extreemrechts heeft, zien we ook in de politiek: FVD behaalde verkiezingsoverwinningen en de PVV staat weer op winst in de peilingen. Hun invloed strekt zelfs verder dan hun eigen partijen. Toen tienduizenden de straat op trokken voor Black Lives Matter, werden ook andere partijen meegetrokken in de racistische hetze tegen onze burgerrechtenbeweging.

In de media vindt extreemrechts bijna overal een luisterend oor. Maar wie extreemrechts kritiekloos een podium geeft en fascistische content verspreidt onder het mom van de vrijheid van meningsuiting, maakt zichzelf mede-schuldig aan normaal maken wat nooit normaal mag worden!

Met de bestorming van het Capitool zien we dat veel partijen massaal kiezen voor wegkijken, ‘in gesprek gaan’ en ‘de verbinding zoeken’. Maar in het verzet tegen extreemrechts is geen tijd voor verbinding en dialoog. We moeten opkomen voor wat rechtvaardig is. Voor een samenleving waarin een ieder gelijkwaardig is.

Daarom spreken we ons vandaag uit tegen extreemrechts en zeggen we: #NooitMeerFascisme. Gezien de hoge besmettingscijfers en de lockdown, en vanuit respect voor de zorgmedewerkers kiest BIJ1 ervoor vooral digitaal aanwezig te zijn. Jij ook?

Post zondag om 15.00 uur een foto van jezelf met dit bordje en de hashtag #NooitMeerFascisme. #SpreekJeUitBekenKleur!


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer