Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Onvoldoende excuses Indonesië


Vanochtend heeft koning Willem-Alexander op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan Indonesië excuses aangeboden voor ‘de geweldsontsporing aan Nederlandse zijde’ tegen de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders tussen 1945 en 1949.

De excuses lijken echter niet te gaan over überhaupt het geweld en de aanwezigheid van Nederland in een land dat net de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Er worden ook geen excuses gemaakt voor de eeuwen van koloniale bezetting die hieraan vooraf gingen. Dat de Koning niet in gesprek wil treden met nabestaanden van de slachtoffers uit deze periode schetst hoe hol zijn woorden zijn. De vraag blijft: wat zijn de consequenties van zijn excuses?

Nederland moet haar verdere verantwoordelijkheid nemen om de relatie met Indonesië te dekoloniseren.

Echte erkenning bestaat niet zolang er geen boete wordt gedaan voor de misdaden in Indonesië, er geen juridische erkenning is van de Indonesische onafhankelijkheid van 17 augustus 1945, de daarbij komende consequenties nog niet zijn afgehandeld en er geen genoegdoening is aan Indonesië voor de gelden die zij moest betalen in ruil voor onafhankelijkheid.

Deze excuses lijken dus een eerste stap in de goede richting, maar BIJ1 ziet dat er nog een lange weg te gaan is. Nederland moet haar verdere verantwoordelijkheid nemen om de relatie met Indonesië te dekoloniseren en op rechtvaardige wijze met haar verleden om te gaan.

#KomBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

Word lid

Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer