Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Op naar de Tweede Kamer!


04-08-2023

Terwijl we werken aan de ambities en we de moeilijke gesprekken aangaan om BIJ1 nog toekomstbestendiger te maken, komen er ook nieuwe verkiezingen aan. Het nieuws dat Sylvana zich niet opnieuw zal kandideren als lijsttrekker voor BIJ1 heeft natuurlijk veel losgemaakt bij ons allemaal. Van geschoktheid tot teleurstelling, van onzekerheid tot trots, van verdriet tot strijdbaarheid. Binnen ons actieve partijkader herkennen we dit en we delen al deze gevoelens.

Vervolgens is het nu een lange week stil geweest vanuit de partij en we beseffen dat je waarschijnlijk in onzekerheid hebt gezeten. Daar hopen we echter met dit bericht verandering in te brengen door je te vertellen wat er in de afgelopen tijd allemaal is gebeurd.

Radicale democratie bij besluitvorming verkiezingsdeelname

Na Sylvana’s aankondiging heeft het partijbestuur een beroep gedaan op een grote groep kaderleden. Dit zijn de leden van de partijraad, de medewerkers van de partij, onze Tweede Kamerfractie en alle lokale fracties, het Kennisbureau, het Internationaal Bureau in oprichting, jongerenorganisatie RADICAAL en vele vrijwilligers uit onze afdelingen.

Op zondag 30 juli kwam deze groep bij elkaar om een groot vraagstuk te bespreken: gaan we wel of niet deelnemen aan de aankomende verkiezingen? Tijdens de bijeenkomst hebben we onze gevoelens uitgesproken en ideeën uitgewisseld over de recente gebeurtenissen en over de toekomst van BIJ1. We spraken hardop uit wat wij denken dat de partij nu nodig heeft en onderzochten uitvoerig de verschillende scenario’s ten aanzien van verkiezingsdeelname in november.

Toen vrijwel alle mogelijke gevolgen van de verschillende scenario’s waren besproken, hebben de aanwezige leden in overgrote meerderheid gestemd over een advies aan de partijraad. Zij brachten het advies uit om wél deel te nemen aan de verkiezingen.

5 augustus: definitief besluit

Om te zorgen dat de partijraad een goed geïnformeerd besluit kan maken, zijn we deze week gelijk begonnen met een nieuw plan van aanpak voor de verkiezingsvoorbereidingen en de campagne. Hiervoor heeft het partijbestuur de expertise ingeroepen van een diverse groep doorgewinterde BIJ1’ers, bestaande uit medewerkers van de Kamerfractie en de partij, lokale campagneleiders van vorige verkiezingen en oud-partijbestuurders. Hun voorstel voor een plan van aanpak zal zaterdag 5 augustus aan de partijraad worden gepresenteerd, waarna de partijraad een definitief besluit over verkiezingsdeelname neemt.

Het partijbestuur gaat haar best doen om alle planningen, plannen en ideeën zo sterk te presenteren, dat de partijraad geen enkele twijfel meer heeft. En als de partijraad zaterdag definitief het besluit neemt om deel te nemen aan de verkiezingen, delen we ons plan van aanpak graag ook zo snel mogelijk met jou.

Ben jij al klaar voor verkiezingen?

We weten dat er ontzettend veel mensen staan te popelen om al aan de slag te gaan met campagnevoorbereidingen. Dat is geweldig nieuws. We zijn nog bezig met het op zijn plaats krijgen van goede structuren voor campagnevrijwilligers bij de landelijke partij. Maar we willen je wel alvast van harte uitnodigen om je te melden bij vrijwilliger@bij1.org!

Stuur vooral jouw naam, kwaliteiten en contactgegevens als je telefoonnummer aan ons op en zodra we alles op zijn plek hebben, nemen we gelijk contact met je op.

Je kunt ook nog op een andere manier actief worden. Het enthousiasme in de partij om door te pakken met de verkiezingscampagne zorgt ervoor dat BIJ1’ers in heel het land al weken bezig zijn met het opstarten van lokale campagnes. Hierbij kunnen ze jouw hulp altijd gebruiken! Check hier welke afdeling bij jou in de buurt zit en stuur vooral een bericht of jij iets kunt betekenen tijdens de campagne.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 presenteert partijprogramma

Met trots presenteren we aan jullie ons concept partijprogramma voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. In samenwerking met belangenorganisaties en experts, heeft de programmacommissie vorm gegeven aan onze plannen voor een leefbare planeet, gebouwd op radicale gelijkwaardigheid, economische rechtvaardigheid en internationale solidariteit. Ons programma stelt niet winst, maar mensen centraal. Met onze plannen halen we […]

Lees meer

BIJ1 presenteert kandidatenlijst

Met enorme trots presenteren we de concept kandidatenlijst voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. We hebben een groep mensen bijeengebracht die elkaar vinden in de gedeelde waarden van onze partij: radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid. Het is de selectiecommissie van BIJ1 gelukt om een representatieve lijst samen te stellen, van mensen die ons […]

Lees meer
Aftrap verkiezingscampagne BIJ1 2021

SAVE THE DATE: HET BIJ1 CONGRES!

Dit jaar zullen we onze Algemene Ledenvergadering heel anders aanpakken dan normaal: namelijk met een tweedaags ledencongres op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober! Voor het eerst in de geschiedenis van BIJ1 organiseren we een congres voor al onze leden en relaties. Het zal een weekend worden gevuld met inspirerende sprekers, toffe activiteiten en workshops, en een educatieve netwerkmarkt […]

Lees meer