Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Opinie Jazie Veldhuyzen: herdenk de februaristaking en wees waakzaam


Als gevestigd links blijft meegaan met rechtse xenofobische frames en blijft falen om de toenemende normalisering van racisme een halt toe te roepen dan is het een kwestie van tijd voordat extreemrechtse figuren verder invulling gaan geven aan de waarschuwing van Baudet voor een burgeroorlog als gevolg van ‘massa-immigratie’ en ‘de natuurlijke politieke aspiraties van moslims’.

Naar aanleiding van de herdenking van de Februaristaking schreef kandidaat gemeenteraadslid namens Amsterdam BIJ1, Jazie Veldhuyzen, een opiniestuk waarin hij ons eraan herinnert waakzaam te zijn.

“Vandaag herdenken we de Februaristaking, de eerst grote verzetsactie in Nederland tegen de nazi’s en de Jodenvervolging. Het waren de communisten – ofwel ‘extreemlinks’ – die hiertoe het voortouw namen. Mijn overgrootvader, wiens vrouw joods was, was ook een socialist en nam deel aan het verzet in Amsterdam. Vandaag denk ik daarom ook aan hem.

Helaas is het inmiddels zo triest gesteld in Nederland dat de discussie over de opkomst van antisemitisme zo wordt geframed dat niet extreemrechts, maar ‘extreemlinks’ het probleem is. Als persoon die volgens mijn bloedlijn joods is, maar ook als antiracistisch socialist die wordt geplaatst in de ‘extreemlinkse’ hoek, weet ik beter dan dat. De apartheidsstaat Israël, en de zionistische organisaties die zij financiert, proberen iedere vorm van kritiek op de bezetting van Palestina en mensenrechtenschendingen door Israël weg te zetten als antisemitisme.”

Het volledige artikel is te lezen op joop.nl.

cc-foto: Eelco Rietveld. 22 februari 1941. 427 jonge joodse mannen worden door de nazi’s opgepakt en verzameld op het Jonas Daniel Meijerplein. Allen worden vermoord in de concentratiekampen Buchenwald en Mauthausen.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer