Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Persbericht: Huidige media en politiek bestrijden racisme niet


12-08-2020

Na een veelbewogen ‘racismeweekend’ is BIJ1-partijleider Sylvana Simons op de Amsterdamse radiozender Mart in gesprek gegaan met luisteraars. Daar legde zij uit waarom zij deelname aan het racismedebat heeft geweigerd en uitte forse kritiek op Mark Rutte. Simons vindt een andere definitie van racisme nodig en wil een minister voor gelijkwaardigheid.

Racisme splijt Nederland in tweeën


Sylvana Simons was uitgenodigd om deel te nemen aan het racismedebat van de NPO, maar heeft net als veel anderen vriendelijk bedankt: “Over racisme voer je geen debat. We moeten in gesprek over hoe je het effectief bestrijdt.” Simons stelt dat momenteel alles uit de kast getrokken wordt om af te leiden van waar het werkelijk om gaat. Ze ging ook in op de veelgehoorde uitspraak dat vooral de uitersten de boventoon voeren en dat dit polariserend zou werken. “Niet de activisten maar racisme zelf splijt Nederland in tweeën. We benoemen pijnlijke waarheden en dat vinden mensen ongemakkelijk.”

Rutte beschermt het koloniale systeem


Op de racisme-themadag van de publieke omroep ging Mark Rutte bij OP1 kort in op de Black Lives Matter beweging. Simons kreeg de vraag te reageren op zijn tactiek van het ontkennen van institutioneel racisme: “Het is zijn baan en missie om het koloniale en kapitalistische systeem te beschermen.” Op de vraag of zij excuses van de minister president wil voor het koloniale verleden van ons land, antwoordde zij: “Ik verwacht geen persoonlijke excuses van mensen, maar van de Nederlandse Staat. Een goed excuus is niet enkel oprecht, maar gaat gepaard met gedragsverandering.”



Juridische definitie en minister zijn nodig


Een luisteraar van de radioshow vraagt Simons hoe zij er straks in de Tweede Kamer voor wil gaan zorgen dat er niet alleen gesproken wordt over racisme, maar dat institutioneel racisme daadwerkelijk wordt aangepakt. In haar antwoord komt Simons met twee concrete voorstellen: “We hebben een minister voor gelijkwaardigheid nodig die racisme gaat uitroeien in alle domeinen, van ons onderwijs tot de zorg.” Voor deze handhaving is volgens Simons een juridische en juiste definitie van racisme nodig: “In het woordenboek staat dat racisme een gedachtegoed is, maar het is een systeem dat mensen onderdrukt.”



Het gesprek met Sylvana Simons op Radio Mart is terug te luisteren via het YouTube-kanaal van BIJ1.


https://www.youtubehttps://youtu.be/1VfQ-2zjBG4

Gerelateerde artikelen

Rotterdam uitzicht vanaf de Euromast

DE ROTTERDAMSE WOONVISIE: WONEN IS EEN RECHT!

Wethouder Chantal Zeegers (D66) deelde oktober vorig jaar de eerste versie van ‘de Woonvisie’. Dit is een plan van hoe er in Rotterdam de komende jaren woningen gebouwd gaan worden. Zo wil Zeegers zo’n 7.000 tot 8.000 huizen laten bouwen in Rotterdam (vóór 2026), als eerste stap voor het ‘oplossen’ van de woningcrisis.  De geplande […]

Lees meer
Edson is een zwarte man met kort zwart haar. Hij kijkt vriendelijk in de camera, heeft een grijsgroene overhemd aan en houdt z'n handen vast voor zich.

Met racisme en xenofobie wint links nooit

Linkse partijen zijn er door de jaren heen niet in geslaagd het neoliberalisme met een krachtig en effectief tegenverhaal te bevechten. Sterker nog, zij nemen rechtse frames heel vaak over. Zoals migratierecht-expert Fadi Fahad onlangs opmerkte: ‘rechtse partijen bepalen de kaders voor het migratiedebat, en links conformeert zich hieraan.’ In de huidige verkiezingscampagne wordt deze trend onverminderd voortgezet. […]

Lees meer
De Nieuwe Kerk in Amsterdam met daarop de tekst geprojecteerd: Kick out roofkunst

KICK OUT ROOFKUNST. KICK OUT ZWARTE PIET.

Nederlandse musea staan vol met roofkunst: belangrijke en waardevolle culturele schatten die tijdens de koloniale tijd zijn gestolen door Nederland. BIJ1 heeft hier vandaag tijdens de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk aandacht voor gevraagd.  We hebben een boodschap op het gebouw geprojecteerd waarop bezoekers en voorbijgangers konden lezen: Kick out roofkunst, Kick out […]

Lees meer