Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Persbericht: Huidige media en politiek bestrijden racisme niet


Na een veelbewogen ‘racismeweekend’ is BIJ1-partijleider Sylvana Simons op de Amsterdamse radiozender Mart in gesprek gegaan met luisteraars. Daar legde zij uit waarom zij deelname aan het racismedebat heeft geweigerd en uitte forse kritiek op Mark Rutte. Simons vindt een andere definitie van racisme nodig en wil een minister voor gelijkwaardigheid.

Racisme splijt Nederland in tweeën


Sylvana Simons was uitgenodigd om deel te nemen aan het racismedebat van de NPO, maar heeft net als veel anderen vriendelijk bedankt: “Over racisme voer je geen debat. We moeten in gesprek over hoe je het effectief bestrijdt.” Simons stelt dat momenteel alles uit de kast getrokken wordt om af te leiden van waar het werkelijk om gaat. Ze ging ook in op de veelgehoorde uitspraak dat vooral de uitersten de boventoon voeren en dat dit polariserend zou werken. “Niet de activisten maar racisme zelf splijt Nederland in tweeën. We benoemen pijnlijke waarheden en dat vinden mensen ongemakkelijk.”

Rutte beschermt het koloniale systeem


Op de racisme-themadag van de publieke omroep ging Mark Rutte bij OP1 kort in op de Black Lives Matter beweging. Simons kreeg de vraag te reageren op zijn tactiek van het ontkennen van institutioneel racisme: “Het is zijn baan en missie om het koloniale en kapitalistische systeem te beschermen.” Op de vraag of zij excuses van de minister president wil voor het koloniale verleden van ons land, antwoordde zij: “Ik verwacht geen persoonlijke excuses van mensen, maar van de Nederlandse Staat. Een goed excuus is niet enkel oprecht, maar gaat gepaard met gedragsverandering.”Juridische definitie en minister zijn nodig


Een luisteraar van de radioshow vraagt Simons hoe zij er straks in de Tweede Kamer voor wil gaan zorgen dat er niet alleen gesproken wordt over racisme, maar dat institutioneel racisme daadwerkelijk wordt aangepakt. In haar antwoord komt Simons met twee concrete voorstellen: “We hebben een minister voor gelijkwaardigheid nodig die racisme gaat uitroeien in alle domeinen, van ons onderwijs tot de zorg.” Voor deze handhaving is volgens Simons een juridische en juiste definitie van racisme nodig: “In het woordenboek staat dat racisme een gedachtegoed is, maar het is een systeem dat mensen onderdrukt.”Het gesprek met Sylvana Simons op Radio Mart is terug te luisteren via het YouTube-kanaal van BIJ1.


https://www.youtubehttps://youtu.be/1VfQ-2zjBG4

Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer