Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Probleemwijk? Probleempolitici!


Wie in een “probleemwijk” woont, moet voor criminaliteit dubbel zo hard worden gestraft, zegt Klaas Dijkhoff, fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer. Dit is een openlijke, schaamteloze oproep tot discriminatie. Dijkhoff wil een Nederland waar gelijke rechten niet meer bestaan. Het is een aanslag op de rechtsstaat – en dat door een gepromoveerde jurist en voormalige Staatssecretaris van Justitie.

Dijkhoff heeft het trouwens niet over “probleemwijken” zoals de Zuidas van Amsterdam waar, tot grote schade van onze samenleving, massale belastingontduiking plaatsvindt. Maar over wijken waar bewoners vechten tegen armoede, slechte woningen, al bestaande discriminatie en ongelijke behandeling in het onderwijs. In de stijl van een demagoog verklaart Dijkhoff de bewoners simpelweg tot het probleem dat opgelost moet worden, met extra straffen.

BIJ1 leeft in deze wijken. We zien hoe hard mensen werken voor hun toekomst maar iedere keer weer worden aangevallen door populistische politici. Dit is onmenselijk, kwetsend en breekt mensen – ook ons want ook wij wonen daar. Politici hebben een verantwoordelijkheid om mensen te versterken en op te bouwen, alle Nederlanders, in al hun diversiteit, in radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid.

Echter verbaast het ons niet meer dat deze fascistoïde geluiden – hardere straffen als je in de verkeerde wijk woont – uit een partij komen die zich nog steeds liberaal noemt. We zien maar weer hoe dun het vernislaagje is over democratie en rechtsstaat in Nederland. Daarom willen wij Klaas Dijkhoff en de VVD graag herinneren aan Artikel 1 van de Nederlandse grondwet:

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie […] op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Op welke grond dan ook – inclusief de wijk waar je woont. Vanwege Artikel 1 van de Nederlandse grondwet staat de “1” in de naam van onze partij. Wij blijven ervoor vechten.

De Nederlandse politiek is veel te makkelijk omgegaan met de schandalige uitspraken van Stef Blok en nu Klaas Dijkhoff. Dat geldt ook voor de bijdrage van Wilders, die op een zoveelste manier pleitte voor een Islamverbod, maar nauwelijks een weerwoord kreeg. Maar wij zijn er niet klaar mee. We zullen ons blijven inzetten in de gemeenten waar we al actief zijn. En om in de Tweede Kamer te komen om daar het scherpst mogelijke tegengeluid te laten horen.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer