Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Probleemwijk? Probleempolitici!


22-09-2018

Wie in een “probleemwijk” woont, moet voor criminaliteit dubbel zo hard worden gestraft, zegt Klaas Dijkhoff, fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer. Dit is een openlijke, schaamteloze oproep tot discriminatie. Dijkhoff wil een Nederland waar gelijke rechten niet meer bestaan. Het is een aanslag op de rechtsstaat – en dat door een gepromoveerde jurist en voormalige Staatssecretaris van Justitie.

Dijkhoff heeft het trouwens niet over “probleemwijken” zoals de Zuidas van Amsterdam waar, tot grote schade van onze samenleving, massale belastingontduiking plaatsvindt. Maar over wijken waar bewoners vechten tegen armoede, slechte woningen, al bestaande discriminatie en ongelijke behandeling in het onderwijs. In de stijl van een demagoog verklaart Dijkhoff de bewoners simpelweg tot het probleem dat opgelost moet worden, met extra straffen.

BIJ1 leeft in deze wijken. We zien hoe hard mensen werken voor hun toekomst maar iedere keer weer worden aangevallen door populistische politici. Dit is onmenselijk, kwetsend en breekt mensen – ook ons want ook wij wonen daar. Politici hebben een verantwoordelijkheid om mensen te versterken en op te bouwen, alle Nederlanders, in al hun diversiteit, in radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid.

Echter verbaast het ons niet meer dat deze fascistoïde geluiden – hardere straffen als je in de verkeerde wijk woont – uit een partij komen die zich nog steeds liberaal noemt. We zien maar weer hoe dun het vernislaagje is over democratie en rechtsstaat in Nederland. Daarom willen wij Klaas Dijkhoff en de VVD graag herinneren aan Artikel 1 van de Nederlandse grondwet:

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie […] op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Op welke grond dan ook – inclusief de wijk waar je woont. Vanwege Artikel 1 van de Nederlandse grondwet staat de “1” in de naam van onze partij. Wij blijven ervoor vechten.

De Nederlandse politiek is veel te makkelijk omgegaan met de schandalige uitspraken van Stef Blok en nu Klaas Dijkhoff. Dat geldt ook voor de bijdrage van Wilders, die op een zoveelste manier pleitte voor een Islamverbod, maar nauwelijks een weerwoord kreeg. Maar wij zijn er niet klaar mee. We zullen ons blijven inzetten in de gemeenten waar we al actief zijn. En om in de Tweede Kamer te komen om daar het scherpst mogelijke tegengeluid te laten horen.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer