Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Protest: stuur Afghanen niet terug


16-02-2018

Dit weekend worden tientallen demonstraties georganiseerd in verschillende steden in Europa in solidariteit met Afghaanse vluchtelingen. De politieke partijen Amsterdam Bij1, GroenLinks en de Piratenpartij Amsterdam zullen zondag gezamenlijk meedoen met de demonstratie. Ze roepen andere partijen op dit ook te doen en druk uit te oefenen op de Tweede Kamer om geen vluchtelingen terug te sturen naar Afghanistan. Kom ook zondag om 14.00 op de Dam, Amsterdam.

Protest: Don’t send Afghans Back, zondag 18 februari, 14.00, Dam

In het weekend van 17 en 18 februari worden tientallen demonstraties georganiseerd in verschillende steden in Europa in solidariteit met Afghaanse vluchtelingen. Met deze demonstraties willen verschillende organisaties, waaronder Amnesty International, aandacht vragen voor de onmenselijke deal die enkele Europese landen, waaronder Nederland, met Afghanistan heeft gesloten. Ruim 80.000 Afghaanse vluchtelingen zullen worden teruggestuurd naar Afghanistan, ondanks dat de situatie in Afghanistan verslechterd is. De politieke partijen Amsterdam Bij1, GroenLinks en de Piratenpartij Amsterdam zullen zondag gezamenlijk meedoen met de demonstratie. Ze roepen andere partijen op dit ook te doen en druk uit te oefenen op de Tweede Kamer om geen vluchtelingen terug te sturen naar Afghanistan.

Volgens een nieuw onderzoek van Amnesty International gaat de Europese Unie (EU)-Afghanistan deal tegen het internationaal recht in. Nergens in Afghanistan is het veilig om vluchtelingen terug te laten keren, maar Europese landen als Nederland geven daar geen gehoor aan. De Afghaanse vluchtelingen die door Noorwegen, Duitsland en Nederland zijn teruggestuurd naar Afghanistan, lopen een groot risico om ontvoerd, gemarteld of gedood te worden. Desalniettemin zijn er in 2015 in totaal 3290 vluchtelingen teruggestuurd en in 2016 zijn er 9460 vluchtelingen naar Afghanistan teruggestuurd.

De huidige situatie in Afghanistan

Sinds 2001 is er oorlog in Afghanistan en de situatie is afgelopen jaar verslechterd. In april 2017 verklaarde Trump de oorlog met Taliban en Islamic State (IS) en heeft hij de grootste bom, ‘Mother of Bombs’, gebruikt in het oosten van Afghanistan. Dit was slechts het begin. In 2017 heeft de Verenigde Staten (VS) de luchtaanvallen geopend waarbij ze 4361 bommen hebben gegooid. Echter, dit heeft de Taliban en IS niet terug laten trekken. Integendeel, de terreurorganisaties hebben 472 aanslagen opgeëist door het hele land. Volgens de Verenigde Naties (VN) is Afghanistan op Syrië na, de gevaarlijkste land ter wereld. Afgelopen jaar zijn volgens de VN 11.418 slachtoffers gevallen in Afghanistan door geweld en aanslagen van Taliban of IS. De meest recente aanslag door de Taliban vond plaats op 27 januari 2018 toen een ambulance in het centrum van de hoofdstad Kabul is geëxplodeerd. Bij deze aanslag kwamen 95 mensen om het leven en raakten 158 mensen gewond.

Ondanks de rapporten van Amnesty International heeft de EU een deal met Afghanistan gesloten die tot 2020 van kracht zal zijn, waarbij uitgeprocedeerde vluchtelingen en economische migranten worden teruggestuurd naar het land van herkomst. De EU zal 1,3 miljard uitkeren aan de Afghaanse regering voor het terugnemen van Afghaanse vluchtelingen. Volgens de deal zullen er ook banenprojecten komen om de terugkerende migranten te laten integreren. Volgens de Europese Commissie is de EU-Afghanistan deal een win-winsituatie, die een belangrijke bron van zorgen voor de EU zal wegnemen.

Stop deportaties Afghaanse vluchtelingen

Volgens Amnesty International gaat de EU-Afghanistan deal in tegen het internationaal recht, waar ook Nederland zich hoort te houden. Daarom willen wij van Amsterdam BIJ1, Piratenpartij Amsterdam en GroenLinks Amsterdam onze steun uitspreken aan de demonstratie van aanstaande zondag op de Dam te Amsterdam. Wij ondersteunen de actiegroepen die deze demonstratie hebben opgezet, door heel Europa, om aandacht te vragen voor Afghaanse vluchtelingen. Ook moedigen wij andere lokale partijen aan om druk uit te oefenen op de Tweede Kamer om geen vluchtelingen terug te sturen naar Afghanistan.

Sluit je dus aanstaande zondag 18 februari om 14.00 aan op de Dam, Amsterdam!


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer