Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Ramadan met nieuwe manieren van verbinding


22-04-2020

Vrijdag zal voor veel Moslims in Nederland de Ramadan van start gaan. Een Ramadan zonder gezamenlijke iftar en het delen van het gebed. Een eerste Ramadan in Nederland met gesloten moskeeën en zelforganisaties. Velen kunnen niet bij hun familie zijn, bijvoorbeeld omdat naasten niet vanuit andere landen terug naar Nederland kunnen komen.

Het zijn de weken van pijn en verdriet om de vele mensen die ziek zijn, overlijden en waar we geen afscheid van kunnen nemen op de manier die zij verdienen. We waarderen de snelheid waarmee het in Nederland mogelijk is geworden om mensen volgens de tradities eeuwige grafrust te bieden, maar begrijpen ook de pijn van het niet vinden van eeuwige rust in het land waar je roots liggen.

Het is een bizarre tijd: niet samen kunnen zijn en de Ramadan beleven zonder gezamenlijk gebed en verbreken van vasten

Kracht

We zien in deze tijd een grote kracht vanuit moskeeën en zelforganisaties in de wijken en steden. Buurtvaders zijn vaker dan ooit op straat te vinden om te steunen bij het leefbaar houden van de straten. Moskeeën en zelforganisaties zamelen eten en spullen in, helpen ouderen met boodschappen en noodzakelijke klussen. Ze houden de moed erin bij gezinnen die het zwaar hebben.

Deze kracht leeft door in de komende ramadan en brengt ons dicht bij elkaar in daden en verbinding, om samen op te trekken in het beschermen van de kwetsbaren. Ouderen proberen we veilig te houden door ze niet te bezoeken of juist bij ze in de buurt te zijn. Samen zorgen we ervoor dat we mensen ontzien die het zwaar hebben en dat iedereen eten heeft.

We hebben grote waardering voor alle initiatieven die de afgelopen weken gegroeid zijn en alle inzet in de wijken.

Bezinning

Ook zal het een tijd van bezinning worden voor ons allemaal. We moeten wennen aan de 1,5 meter samenleving. Deze opgelegde pauze biedt een kans om met elkaar te zoeken naar nieuwe vormen van verbinding. Het biedt de kans voor interne reflectie op het eigen zijn en hoe we met elkaar samenleven. Een samenleving op basis van gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit.

BIJ1 wenst iedereen een gezegende Ramadan, een tijd met nieuwe manieren van verbinding.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer