Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Reactie Rotterdam BIJ1 op uitspraken minister Blok


Zoals velen in Nederland, blijven de uitspraken van Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ons bezig houden. En we storen ons aan de lauwe reactie van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. Op een enkele partij na voelt het nationale parlement onvoldoende de urgentie van deze onhoudbare situatie. Bezorgde burgers worden blijkbaar vooral serieus genomen als het xenofobe zorgen zijn. We delen het Facebook van Rotterdam BIJ1 met jullie, met daarin de oproep een digitale handtekening te plaatsen onder de petitie die oproept tot het aftreden van Stef Blok.

Wij zijn geschokt door het volgende citaat van een Nederlandse politicus: “Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen.” Je zou denken dat dit citaat afkomstig is van extreemrechts. Bijvoorbeeld pleiten de Amerikaanse ‘Alt-Right’ en de Franse ‘Identitairen’ met vrijwel dezelfde woorden voor rassenscheiding. Dit doen ze op basis van eugenetica en pseudowetenschappelijke rassentheorieën. Echter, is dit racistische citaat van de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, lid van de zogenaamd liberale VVD.

De heer Blok heeft nog meer verontwaardigende dingen gezegd. In zijn niet-publieke toespraak (die naar de media is gelekt) noemde hij Suriname een “failed state”, een uitdrukking die in het verleden werd gebruikt voor Afghanistan en Irak. Hij vroeg zijn publiek: “Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (….) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet.”

Wij van Rotterdam BIJ1 zijn niet alleen oneens met de heer Blok maar vinden zijn uitspraken feitelijk onjuist. Het lijkt erop dat Stef Blok nog nooit in Suriname is geweest waar er geen oorlog is, waar een moskee direct naast een synagoge staat en feestdagen van vele religies en culturen gemeenschappelijk worden gevierd. Hij lijkt ook niet veel van de Europese geschiedenis te weten, waar weinig landen zoveel vrede genoten als het multi-etnische Oostenrijks-Hongaarse rijk.

Volgens Stef Blok heb je “enorm last” als je “middenin” multi-etnische buurten woont. Hij noemt Amsterdam-West en de Haagse Schilderswijk als voorbeelden. We kunnen er dus van uitgaan dat zo niet het grootste deel van Rotterdam zich ook kwalificeert. In Blok zijn wereldbeeld is het “hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan” wanneer je ergens woont waar je “geen last [hebt] van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last”. Wij van Rotterdam BIJ1 vinden dat dit land echter last heeft van politici als Stef Blok.

Wij steunen daarom een petitie waarin de heer Blok wordt gevraagd om op te stappen. Je kan de petitie hier ondertekenen. Het verbaast ons overigens niet dat Geert Wilders en Joost Eerdmans, de leider van Leefbaar Rotterdam, de uitspraken van Blok op Twitter toejuichen.

Wij van Rotterdam BIJ1 vinden dat diversiteit – van deze stad en van Nederland – onze samenleving verrijkt. We hebben er geen ‘last’ van. Diversiteit is iets waar we trots op moeten zijn en wat we moeten vieren.

Lees de statement op de Facebook-pagina van Rotterdam BIJ1 en deel die met je vrienden.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer