Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Reactie Rotterdam BIJ1 op uitspraken minister Blok


23-07-2018

Zoals velen in Nederland, blijven de uitspraken van Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ons bezig houden. En we storen ons aan de lauwe reactie van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten. Op een enkele partij na voelt het nationale parlement onvoldoende de urgentie van deze onhoudbare situatie. Bezorgde burgers worden blijkbaar vooral serieus genomen als het xenofobe zorgen zijn. We delen het Facebook van Rotterdam BIJ1 met jullie, met daarin de oproep een digitale handtekening te plaatsen onder de petitie die oproept tot het aftreden van Stef Blok.

Wij zijn geschokt door het volgende citaat van een Nederlandse politicus: “Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen.” Je zou denken dat dit citaat afkomstig is van extreemrechts. Bijvoorbeeld pleiten de Amerikaanse ‘Alt-Right’ en de Franse ‘Identitairen’ met vrijwel dezelfde woorden voor rassenscheiding. Dit doen ze op basis van eugenetica en pseudowetenschappelijke rassentheorieĆ«n. Echter, is dit racistische citaat van de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, lid van de zogenaamd liberale VVD.

De heer Blok heeft nog meer verontwaardigende dingen gezegd. In zijn niet-publieke toespraak (die naar de media is gelekt) noemde hij Suriname een “failed state”, een uitdrukking die in het verleden werd gebruikt voor Afghanistan en Irak. Hij vroeg zijn publiek: “Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (….) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet.”

Wij van Rotterdam BIJ1 zijn niet alleen oneens met de heer Blok maar vinden zijn uitspraken feitelijk onjuist. Het lijkt erop dat Stef Blok nog nooit in Suriname is geweest waar er geen oorlog is, waar een moskee direct naast een synagoge staat en feestdagen van vele religies en culturen gemeenschappelijk worden gevierd. Hij lijkt ook niet veel van de Europese geschiedenis te weten, waar weinig landen zoveel vrede genoten als het multi-etnische Oostenrijks-Hongaarse rijk.

Volgens Stef Blok heb je “enorm last” als je “middenin” multi-etnische buurten woont. Hij noemt Amsterdam-West en de Haagse Schilderswijk als voorbeelden. We kunnen er dus van uitgaan dat zo niet het grootste deel van Rotterdam zich ook kwalificeert. In Blok zijn wereldbeeld is het “hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan” wanneer je ergens woont waar je “geen last [hebt] van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last”. Wij van Rotterdam BIJ1 vinden dat dit land echter last heeft van politici als Stef Blok.

Wij steunen daarom een petitie waarin de heer Blok wordt gevraagd om op te stappen. Je kan de petitie hier ondertekenen. Het verbaast ons overigens niet dat Geert Wilders en Joost Eerdmans, de leider van Leefbaar Rotterdam, de uitspraken van Blok op Twitter toejuichen.

Wij van Rotterdam BIJ1 vinden dat diversiteit – van deze stad en van Nederland – onze samenleving verrijkt. We hebben er geen ‘last’ van. Diversiteit is iets waar we trots op moeten zijn en wat we moeten vieren.

Lees de statement op de Facebook-pagina van Rotterdam BIJ1 en deel die met je vrienden.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het Ć¼berhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer