Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Red de boer en red het milieu: verander het agrarische ‘ondernemersklimaat’!


01-10-2019

Dit moet ons van het hart: wij snappen dat de boeren boos zijn. Te lang hebben wij een regering gehad die ‘ondernemerschap ondersteunt’ maar het gewone volk, inclusief boeren laat stikken.

De enige boodschap die de Nederlandse politiek lijkt af te geven is dat handel goed is. Dat de ondernemer alle steun en geld verdiend, en dat in ruil daarvoor de ZZP-er, de boer, de arbeider en de uitkeringsgerechtigde maar mag worden uitgeknepen.Sinds 2002 zit ons land opgescheept met regeringen van CDA en VVD. En al die jaren negeren diezelfde partijen wetten voor eigen politiek gewin. Zo bericht de NOS dat de huidige regering aan het onderhandelen is over een ‘stikstofakkoord’, nadat de Hoge Raad na 10 jaar van bestaande wetgeving heeft bepaald, dat de overheid zich aan zijn eigen wet moet houden. Tien jaar van vergunningen verstrekken aan boerenbedrijven terwijl het niet mocht. Tien jaar van compenserende maatregelen die niet getroffen zijn.

Deze zaterdag werd ook bekend dat de Nederlandse overheid actief negeert dat het motorvermogen van visserijschepen veelal illegaal opgevoerd wordt. De reden? Er is bezuinigd op het ministerie van landbouw. Actief lijkt het wel. Want zolang de politiek het kan hebben over islam, ‘massa immigratie’ en celstraffen om migranten op de Middellandse Zee te redden, wordt de aandacht afgeleid van het klimaat en de bedorven samenleving die hier wordt geschept.

Handel heeft echter ook nadelen: Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector, een belangenbehartiger van de vleesindustrie, wordt er jaarlijks €5 miljard euro aan varkens- en rundvlees geëxporteerd naar andere landen. Onnodige export die bijdraagt aan massale uitstoot van gifgassen. Niet alleen door het transport, maar ook de stoffen die bij het houden van deze dieren vrij komen.

Deze verandering kan niet alleen komen door minder of geen vlees te kopen als consument; er is een forse systeemverandering nodig. We vragen aan de overheid om het systeem te hervormen. Het moet supermarkten en vleesverwerkers verboden worden een belachelijke winstmarge te hanteren, waardoor de boer eerlijker betaald kan worden en de perverse prikkel om zichzelf, zijn/haar/hen dieren en het milieu over de kop te werken wordt verholpen.

Alleen dan maken we de markt eerlijker.

Wat dat betreft zijn de eisen van de Boeren dan ook aan de verkeerde gericht. Niemand wilt dat de boerderij verdwijnt voor het ‘milieu’. We hebben een nieuw voedselsysteem nodig; één waarbij een eerlijke boterham wordt verdiend met de productie van ons voedsel, die eerlijk en lokaal wordt verbouwd. Waar iedereen van kan leven, zowel in financieel opzicht, als gezien vanuit het milieu en de samenleving.

Lieve Minister, waar was u met de klimaatstaking afgelopen vrijdag, toen er 35.000 mensen langs de Tweede Kamer liepen? Waarom luisteren CDA en VVD alleen naar kleinere demonstraties? Zoals de Gele Hesjes (5 mensen) en nu de boeren (2200 mensen), maar niet naar de Women’s March (10.000 mensen) en de klimaatstaking (35.000 mensen). Welke waarde hecht u aan de 25.000 Nederlanders die meeliepen tijdens de antiracisme demonstratie? Waarom moeten anti zwarte piet demonstranten vrezen voor zowel politie als neonazi’s? Het antwoord lijkt helaas duidelijk: alleen sommige groepen passen in het straatje van CDA en VVD. Andere groepen niet.

Lieve Boeren, laat je niet misbruiken door de regering. CDA en VVD zijn ‘jullie’ partijen, juichen toe dat je op het Malieveld staat en er wordt veel meer van jullie getolereerd dan tijdens welke demonstratie dan ook. Maar zij zijn de partijen die verantwoordelijk zijn voor deze chaos. Jullie hebben gelijk; een partij die roept dat alleen boeren verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis, is meer dan kortzichtig. Tegelijkertijd zullen we als samenleving een oplossing hiervoor moeten bedenken. Er zal een systeem moeten komen die niet alleen eerlijk is voor jullie, maar voor iedereen die niet genoeg geld verdient om deze regering om te kopen.

Bronnen:

  1. Nederland ziet fraude van kustvissers door de vingers:  https://nos.nl/artikel/2303672-nederland-ziet-fraude-van-kustvissers-door-de-vingers.html
  2. Coalitie-akkoord over aanpak stikstof lijkt nog ver weg:  https://nos.nl/artikel/2304060-coalitie-akkoord-over-aanpak-stikstof-lijkt-nog-ver-weg.html
  3. Vleessector in cijfers:  https://www.cov.nl/sector-in-cijfers

Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer