Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Slecht nieuws voor vluchtelingenkinderen in de toekomst


05-02-2019

Afgelopen week heeft de regering een nieuw akkoord gesloten omtrent het kinderpardon. Op het eerste gezicht lijkt dit akkoord in het voordeel van vluchtelingenkinderen: 700 aanvragen worden opnieuw beoordeeld. Dat is positief, want tijdens het (oude) kinderpardon werden meer dan 90% van de aanvragen afgewezen, door het zogenaamde “meewerkcriterium”. Dit meewerkcriterium maakte het vaak onmogelijk om aan de eisen van het pardon te voldoen, vandaar dat het Europees Gerechtshof ingreep. Maar terwijl van deze 700 kinderen het grootste deel verwacht wordt hier te mogen blijven, wordt het hele kinderpardon afgeschaft.

Dat is ontzettend slecht nieuws, want het betekent dat kinderen die al lange tijd in Nederland wonen in de toekomst wel uitgezet kunnen worden, zonder dat ze een extra regeling hebben om op terug te vallen. Juist voor deze kinderen was het pardon opgesteld, zodat zij wanneer ze zich hier in Nederland thuis kunnen voelen – nadat ze jarenlang hier hebben gewoond tijdens de asielprocedure – niet gedwongen uitgezet worden. Nu kan dat wel weer gebeuren.

De regering doet alsof het de schuld is van ouders dat vluchtelingenkinderen in lange asielprocedures komen. Steeds vaker blijkt echter dat de ‘Immigratie en Naturalisatie Dienst’ (IND) de procedure vertraagd door in hoger beroep te gaan, terwijl de rechtbank heeft laten zien dat de IND de asielaanvraag onterecht heeft afgewezen. “Daar komt bij dat IND medewerkers vaak niet komen opdagen voor rechtszaken waardoor het traject maanden vertraging oploopt. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit zal veranderen”, stelt de organisatie ‘Geen Kind aan de Kant!’.

BIJ1 roept daarom de regering op om zo snel mogelijk het kinderpardon opnieuw in te voeren en goedkoper te maken, en om het oude “meewerkcriterium” af te schaffen. Bovendien vindt BIJ1 het belachelijk dat de regering daarnaast ook minder vluchtelingen vanuit UNHCR-programma’s in Nederland wil ontvangen: in plaats van 750 slechts 500, en dat voor onbepaalde tijd.

BIJ1 is ontstemd dat partijen als CU hiermee akkoord kunnen gaan. Wij blijven ons hard maken voor een radicaal gelijkwaardig asielbeleid en strijden verder tegen de uitsluiting van mensen en tegen Fort Europa.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer