Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Sylvana bij BLM Utrecht: Ben je stil of solidair?


05-06-2020

Mitch Henriquez, Rishi Chandrikasing, Ihsan Gürz, Wensley Udenhout, Egbert Uitenwerf, Mitchel Winters, Jerry Landveld, Umuru Seray, Rubert Lodovica, Tomy Holten.

THEIR LIVES MATTER! THEIR LIVES MATTER! THEIR LIVES MATTER!

Utrecht! Wat goed dat we hier vandaag in zulke grote getale BIJ1 zijn.

Het is belangrijk omdat Utrecht een stad waar nog veel winst te behalen valt op weg naar een samenleving die werkt voor iedereen. Op basis van gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit.

Utrecht, de gesegregeerde stad. Met Kanaleneiland en Overvecht aan de ene kant en Binnenstad en het Wilhelminapark aan de andere kant.

De stad waar de PvdA wilde dat we onze demo maar zouden uitstellen. De stad waar Stadsbelang zegt dat ‘all lives matter’ en dat wij een corrigerende tik verdienen. De stad waar in Lombok de koloniale straatnamen nog steeds boeven, moordenaars en plunderaars op het schild hijsen. Waar het bestuur van de Pride volledig uit witte cis mannen bestaat.

De stad waar onlangs nog een trans vrouw van kleur door een groep taxichauffeurs werd verkracht. Utrecht. De stad waar als statig symbool van witte suprematie de afdeling Toeslagen van de Nederlandse Belastingdienst huist. De Nederlandse Belastingdienst, die honderden gezinnen ten gronde bracht. Waarom? Racisme.

Maar Utrecht, wat goed dat we hier vandaag in grote getale BIJ1 zijn.

Want Utrecht is óók de stad met mooie initiatieven en grassroots bewegingen: Colored Qollective die de eerste biculturele queer boot tijdens de Utrechtse Canal Pride organiseerde. Stichting Prisma en Veilige Haven. Steun deze mensen! Net als jij staan ze voor een samenleving die niet uitsluit. Een samenleving waarin we de verschillen vieren en onrecht resoluut afwijzen.

GENOEG IS GENOEG! GENOEG IS GENOEG! GENOEG IS GENOEG!

Maar Utrecht, vandaag alleen is niet genoeg. Alleen vandaag een vuist maken, alleen vandaag boos zijn, alleen vandaag solidair zijn, alleen vandaag Black Lives Matter gaat ons niet helpen. We zullen, ook ná vandaag, elke dag opnieuw de keuze moeten maken in de strijd tegen institutioneel racisme en politiegeweld.

BEN IK STIL OF BEN IK SOLIDAIR?

Ben ik stil als mijn zwarte vriend geweigerd wordt in de horeca? Of ben ik solidair?

Ben ik stil als mijn witte vriendin een racistische opmerking maakt? Of ben ik solidair?

Ben ik stil als ik politie etnisch zie profileren? Of ben ik solidair?

Het is de solidariteit van duizenden mensen, de afgelopen dagen, in Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Groningen, Rotterdam en alle gemeenten die nog gaan volgen. Die Mark Rutte ertoe heeft gedwongen om als een boer met kiespijn toe te moeten geven dat black lives matter, dat zwarte Piet klaar is en dat Nederland moet afrekenen met racisme. Racisme op onze scholen, racisme op de arbeidsmarkt, racisme op de woningmarkt, racisme in de horeca, racisme bij de brandweer, racisme bij de politie.

GENOEG IS GENOEG!

Mijn vraag aan jullie hier vandaag: ben je stil? Of ben je solidair? Blijf solidair. Het is diezelfde solidariteit die politiek Den Haag zal dwingen, zal forceren om plaats te maken voor ons. We willen onze plek aan tafel. En no span. We nemen onze eigen stoel mee.

Utrecht. Mijn vraag aan jullie na vandaag: blijf solidair. Blijf solidair met:

Mitch Henriquez, Rishi Chandrikasing, Ihsan Gürz, Wensley Udenhout, Egbert Uitenwerf, Mitchel Winters, Jerry Landveld, Umuru Seray, Rubert Lodovica, Tomy Holten.

KOM BIJ1. BLIJF BIJ1. STEM BIJ1.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een Israëlisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer