Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Sylvana bij BLM Utrecht: Ben je stil of solidair?


Mitch Henriquez, Rishi Chandrikasing, Ihsan Gürz, Wensley Udenhout, Egbert Uitenwerf, Mitchel Winters, Jerry Landveld, Umuru Seray, Rubert Lodovica, Tomy Holten.

THEIR LIVES MATTER! THEIR LIVES MATTER! THEIR LIVES MATTER!

Utrecht! Wat goed dat we hier vandaag in zulke grote getale BIJ1 zijn.

Het is belangrijk omdat Utrecht een stad waar nog veel winst te behalen valt op weg naar een samenleving die werkt voor iedereen. Op basis van gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit.

Utrecht, de gesegregeerde stad. Met Kanaleneiland en Overvecht aan de ene kant en Binnenstad en het Wilhelminapark aan de andere kant.

De stad waar de PvdA wilde dat we onze demo maar zouden uitstellen. De stad waar Stadsbelang zegt dat ‘all lives matter’ en dat wij een corrigerende tik verdienen. De stad waar in Lombok de koloniale straatnamen nog steeds boeven, moordenaars en plunderaars op het schild hijsen. Waar het bestuur van de Pride volledig uit witte cis mannen bestaat.

De stad waar onlangs nog een trans vrouw van kleur door een groep taxichauffeurs werd verkracht. Utrecht. De stad waar als statig symbool van witte suprematie de afdeling Toeslagen van de Nederlandse Belastingdienst huist. De Nederlandse Belastingdienst, die honderden gezinnen ten gronde bracht. Waarom? Racisme.

Maar Utrecht, wat goed dat we hier vandaag in grote getale BIJ1 zijn.

Want Utrecht is óók de stad met mooie initiatieven en grassroots bewegingen: Colored Qollective die de eerste biculturele queer boot tijdens de Utrechtse Canal Pride organiseerde. Stichting Prisma en Veilige Haven. Steun deze mensen! Net als jij staan ze voor een samenleving die niet uitsluit. Een samenleving waarin we de verschillen vieren en onrecht resoluut afwijzen.

GENOEG IS GENOEG! GENOEG IS GENOEG! GENOEG IS GENOEG!

Maar Utrecht, vandaag alleen is niet genoeg. Alleen vandaag een vuist maken, alleen vandaag boos zijn, alleen vandaag solidair zijn, alleen vandaag Black Lives Matter gaat ons niet helpen. We zullen, ook ná vandaag, elke dag opnieuw de keuze moeten maken in de strijd tegen institutioneel racisme en politiegeweld.

BEN IK STIL OF BEN IK SOLIDAIR?

Ben ik stil als mijn zwarte vriend geweigerd wordt in de horeca? Of ben ik solidair?

Ben ik stil als mijn witte vriendin een racistische opmerking maakt? Of ben ik solidair?

Ben ik stil als ik politie etnisch zie profileren? Of ben ik solidair?

Het is de solidariteit van duizenden mensen, de afgelopen dagen, in Amsterdam, Den Haag, Arnhem, Groningen, Rotterdam en alle gemeenten die nog gaan volgen. Die Mark Rutte ertoe heeft gedwongen om als een boer met kiespijn toe te moeten geven dat black lives matter, dat zwarte Piet klaar is en dat Nederland moet afrekenen met racisme. Racisme op onze scholen, racisme op de arbeidsmarkt, racisme op de woningmarkt, racisme in de horeca, racisme bij de brandweer, racisme bij de politie.

GENOEG IS GENOEG!

Mijn vraag aan jullie hier vandaag: ben je stil? Of ben je solidair? Blijf solidair. Het is diezelfde solidariteit die politiek Den Haag zal dwingen, zal forceren om plaats te maken voor ons. We willen onze plek aan tafel. En no span. We nemen onze eigen stoel mee.

Utrecht. Mijn vraag aan jullie na vandaag: blijf solidair. Blijf solidair met:

Mitch Henriquez, Rishi Chandrikasing, Ihsan Gürz, Wensley Udenhout, Egbert Uitenwerf, Mitchel Winters, Jerry Landveld, Umuru Seray, Rubert Lodovica, Tomy Holten.

KOM BIJ1. BLIJF BIJ1. STEM BIJ1.


Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer