Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

De stemwijzer zegt: BIJ1! Wat nu?


12-02-2021

Je hebt een stemwijzer ingevuld en je bleek veel overeenkomsten te hebben met BIJ1! Wauw, gefeliciteerd! 

Maar wacht even… BIJ1 is toch die radicale partij die alleen maar tegen racisme vecht? Ja en nee. 

Ja, we zijn hartstikke radicaal. En jij blijkbaar ook.

Nee, niet wegklikken. Radicaal betekent “tot op de wortel”. Oftewel: wij willen problemen bij de óórzaak (de wortel) aanpakken. Als je dokter dat zou zeggen, zou je er blij mee zijn. Toch? Niet symptomen bestrijden, maar de oorzaken. Dát betekent radicaal.

En of we alleen tegen racisme vechten? Nee, zeker niet.

Je hebt zojuist een stemwijzer ingevuld waaruit bleek dat je op allerlei vlakken veel overeenkomsten vertoonde met onze ideeën. Ons partijprogramma is dan ook één van de langste programma’s die er is, met maar liefst 20 hoofdstukken. Antiracisme en dekolonisatie is een belangrijk hoofdstuk daarbinnen, omdat we als één van de weinige partijen inzien en aankaarten dat systemisch racisme en koloniale machtsverhoudingen nog altijd verweven zitten in onze cultuur, ons beleid en bestuur. Het is van groot belang dat dit eindelijk een keer aangekaart wordt, en wel door de mensen om wie het gaat. Net als bij andere onderwerpen is het tijd dat er niet óver mensen gesproken wordt zonder die mensen te betrekken bij je besluitvorming.

Intersectio-wat?

We zijn ook een partij die intersectioneel denkt. Dat betekent dat we inzien dat racisme niet op zichzelf staat, maar dat alle problematiek in onze maatschappij met elkaar samenhangt. Armoede, discriminatie, LHBTQI+-haat, de klimaatcrisis, de crisis op de woningmarkt, in de gezondheidszorg en het onderwijs: niets staat op zichzelf. We kúnnen dus niet anders dan naast racisme ook andere onderwerpen aansnijden, omdat alles invloed op elkaar heeft. Niemand wordt vergeten en iedereen heeft het recht op een goed leven. We pakken dus alle onderwerpen aan. Gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit is waar we ons sterk voor maken.

Leuk om kennis te maken!

Ben je klaar voor een nieuw soort politiek, waarin meer en meer mensen zich herkennen? Waarin iedereen anders is, maar wel gelijkwaardig? Waarin we het systeem eens grondig onder de loep nemen en niets voor lief nemen zoals het is, maar écht naar oplossingen zoeken?

Neem een kijkje in ons programma, maak kennis met onze kleurrijke en diverse kandidaten en stel ons gerust een vraag! We zijn ook te vinden op Facebook, Twitter en Instagram en organiseren regelmatig leuke BIJ1komsten zodat je meer over ons te weten komt. 

Kom BIJ1! Je bent welkom