Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Steun racistische motie aan Haagse PVV toont morele failliet VVD


In Den Haag deed de PVV gisteren een voorstel om ’bevolkingsgroei onder allochtonen’ te stoppen om zo de woningnood tegen te gaan. Gelukkig sneuvelde de motie – op het nippertje – en stuitte zij op veel weerstand en ongeloof. Maar niet van de VVD, die stemde voor. Dit is een nieuw dieptepunt in de racisme-portefeuille van de regeringspartij. Niet alleen omdat de motie onversneden racistisch is en naar eugenetica riekt, maar ook omdat het de zaken wederom omkeert.

Het is namelijk het neoliberale VVD beleid dat de oorzaak is van de ontzettende woningnood. De buitenproportionele huur en koopprijzen, de scheefgegroeide markt, de gentrificatie, het teruglopen van de sociale huur, het groeiende verschil tussen arm en rijk, en wie wel en niet toegang heeft tot een dak boven het hoofd. Het is precies dat beleid dat ons, door ruim een decennium van liberalisering, op grote schaal de kans op een stabiel en veilig bestaan ontneemt. Des te ongehoorder is het dat de VVD (die ook nog al kabinetten lang dit beleid voert) landelijk en regionaal, de schuld in de schoenen van een gehele bevolkingsgroep durft te schuiven.

Deze verdeel en heers, waarbij mensen tegen elkaar op worden gezet en de aandacht wegblijft bij hen aan de macht die daadwerkelijk verantwoordelijk zijn, kunnen wij niet onbenoemd laten. Onze verontwaardiging moeten wij luid uitspreken. Dit is niet normaal, dit mag niet normaal zijn. Hoe vaak je ook als campagneslogan #normaaldoen roept.

BIJ1 hoopt dat de linkse partijen die ook hun onvrede hebben uitgesproken, in Den Haag ook gevolg zullen geven aan hun verontwaardiging. Want wat hier wordt voorgesteld, is in alle opzichten in strijd met Artikel 1 van onze grondwet.

En laten we vooral ook 17 maart 2021 niet vergeten wat we keer op keer zien. We moeten een vuist maken tegen de normalisering van institutioneel racisme. Dat kan alleen, als we ons verenigen. Tot hier en niet verder. Stem BIJ1. Kom BIJ1!

DONEER

Doneer aan onze campagne

Click Me

Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer