Vanaf februari neemt Sylvana Simons deel aan de Parlementaire Enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening (PEFD). Dit zal vooral inhouden dat Sylvana minder te zien zal zijn in de plenaire zaal of bij andere commissiedebatten, maar ook dat Sylvana aan de slag gaat met een belangrijke en impactvolle opdracht in de Tweede Kamer. In dit bericht lees je wat een parlementaire enquête is en waarom het belangrijk en waardevol is dat Sylvana hieraan meedoet.
PEFD
Wat is een parlementaire enquêtecommissie? Misschien ken je andere enquêtecommissies, zoals die over de gaswinning in Groningen die net afgerond is. Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten om haar controlerende taak uit te oefenen. Hiermee kan je personen horen, bevragen, en zijn zij ook nog eens verplicht om mee te werken en de waarheid te vertellen. Een parlementaire enquêtecommissie is onder andere bedoeld om een kwestie in kaart te brengen zodat er beter beleid ontwikkeld kan worden, maar ook om vast te stellen wie verantwoordelijk waren voor zaken die fout zijn gelopen.
Specifiek heeft de PEFD als doel inzicht te krijgen in het fraudebeleid van de overheid van de laatste 30 jaar, en daar een oordeel over te vormen. Centraal daarin staat de manier waarop de overheid fraude bestrijdt en tekort is geschoten in het bedienen en beschermen van burgers. Zoals we dit hebben gezien bij het toeslagenschandaal, dat een van de aanleidingen is voor deze parlementaire enquête. De commissie bestaat uit kamerleden van verschillende partijen die samen op zoek gaan naar antwoorden op deze belangrijke vragen.
Wat betekent dit voor Sylvana en de Tweede Kamer-fractie?
Sylvana zal de komende maanden full-time bezig zijn met de parlementaire enquête. In de eerste maanden van de commissie nemen vooral besloten gesprekken plaats. De vurige speeches van Sylvana, die iedereen inmiddels gewend zijn worden, zullen dus aanzienlijk minder vaak voorkomen. Ze kan namelijk veel minder aanwezig zijn in de plenaire zaal of bij andere commissiedebatten. De verwachting is dat na de zomer openbare verhoren zullen volgen, tot aan oktober of later. Waarna de commissie een rapport zal opstellen en dit aanbieden aan, en over debatteren met, de Tweede Kamer aan het begin van 2024.
Sylvana zal dus gedurende 2023 minder zichtbaar zijn in de Tweede Kamer dan voorheen. Waarom dan toch meedoen met deze enquêtecommissie? Dit is als het ware de ultieme manier om de controlerende taak van een Kamerlid in te vullen. De uitkomsten van deze enquête zouden niet alleen tot beter beleid leiden, maar ook leiden tot het afscheid nemen van discriminerende factoren in ons fraudebeleid. Op de lange termijn kan dit voor verandering zorgen in de manier waarop fraudebeleid wordt vormgegeven in Nederland. Een belangrijk en impactvol proces dat vaak Zwarte mensen, mensen van kleur en kwetsbare groepen raakt. Het gaat hier dus om structurele en institutionele veranderingen die de rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid in Nederland vergroot.
Het BIJ1-geluid in de Kamer
Hoe blijven we in de tussentijd goed vertegenwoordigd in de Kamer? De fractie zal ervoor zorgen dat het BIJ1-geluid sterk in de Kamer blijft en leden informeren over waar BIJ1 allemaal mee bezig is in Den Haag. Middels sociale media en nieuwsbrieven zullen zij updates geven over welke zaken de fractie zich mee bezighoudt, zoals bijvoorbeeld welke schriftelijke vragen er gesteld zijn of op welke onderwerpen of dossiers er gewerkt wordt met andere partijen om onze doelen alsnog waar te maken.
Dit jaar wordt dus best anders dan 2022. Het wordt een spannend jaar, vol nieuwe uitdagingen. Maar ook een jaar waarin we iets groots en impactvols kunnen bereiken en achterlaten. Een jaar waarin we werken aan een gelijkwaardiger en rechtvaardiger Nederland.
Gerelateerde artikelen
BIJ1 staat achter Samidoun
De regering heeft aangekondigd stappen te zetten tegen Samidoun. Het kabinet gaat het OM vragen te onderzoeken of Samidoun op de nationale terrorismelijst geplaatst kan worden en poogt de komst van Samidoun-spreker Mohammed Khatib naar Radboud Universiteit te voorkomen Deze stappen passen in een zorgwekkende internationale trend van criminalisering en stigmatisering van pro-Palestijnse geluiden door […]
Lees meer15 en 17 augustus: de gelaagde betekenis van vrijheid
Op 15 augustus herdenken we op verschillende plekken in het land het einde van de Tweede Wereldoorlog in ‘de Oost’. Het is de datum van de Japanse capitulatie en daarmee de dag van de zogeheten Indiëherdenking. Ook is het de week waarin, op 17 augustus, de Indonesische onafhankelijkheid wordt gevierd. We schreven een artikel over […]
Lees meerAFGEWEZEN WETSVOORSTEL TRANSRECHTEN
Al sinds 2021 wachten transgender, intersekse en non-binaire personen op de verandering van de wet. Zodat het makkelijker wordt om je genderaanduiding in je paspoort te wijzigen. Om je meest authentieke zelf te kunnen zijn. Dat je daarin erkend wordt. Dat je wordt gezien voor wie je bent. Maar zoals bij iedere uitdaging van de […]
Lees meer