Meer dan twee jaar wachten voor je zorg? Door onwil bij medici, verzekeraars en landelijke politiek lopen trans* mensen onnodige trauma’s op. Eind vorige week kwam de pers met de melding dat de trans* [1] zorg in Nederland helemaal vast zit. Wachttijden zijn verder gegroeid tot ver over twee jaar. Onnodig, als men naar de trans* mensen zelf had geluisterd.
Stoppen van inschrijvingen
Een voorbeeld is het sluiten voor nieuwe inschrijvingen van het grootste behandelcentrum, UMCA, locatie VUmc, een paar jaar geleden. Dit leidde tot verder stagnatie. Gelukkig ontstond door vasthoudendheid van trans* organisaties TNN, Transvisie en COC, in de landelijke politiek een plan om de transgenderzorg vlot te trekken. De minister en de verzekeraars stelden een kwartiermaker aan voor een aantal korte klappen en een lange termijn oplossing. Echter, vooralsnog is hiervan niets terecht gekomen. Deze zorg is niet vlotter geworden, er is niet meer capaciteit gecreëerd. Het verschil tussen vraag en aanbod blijft zo groot, dat als iemand nu zorg nodig heeft, nog steeds pas over ruim twee jaar terecht kan.
‘Informed Consent’
Trans* zorg zou net als andere zorg vanuit ‘informed consent’ [2] moeten werken, wat betekent dat de keuringspsycholoog afgeschaft wordt. De wachttijden zouden met minstens 50% kunnen worden teruggebracht, als de medici en de verzekeraars willen – en durven. Omdat hun recht op een behandelaar naar keuze wordt gefrustreerd door ouderwetse praktijken en angstig en mensenrechten schendend beleid dat de persoonlijke autonomie niet respecteert, vallen trans* mensen momenteel tussen wal en schip. Zo lopen trans* mensen trauma na trauma op en de zorg die ze nodig hebben, kunnen ze niet op tijd krijgen.
Gesloten deuren
De huidige zorgmogelijkheden falen in zowel toegankelijkheid als kwaliteit. Bovendien sluiten de deuren voor wie de zorg het hardst nodig hebben: biculturele mensen, jongeren en migranten met of zonder papieren. Ondertussen krijgen trans* mensen te maken met toenemend geweld en discriminatie.
Voor iedereen toegankelijk
BIJ1 vraagt om serieus te luisteren naar de trans* gemeenschap. Dat is nodig voor een gelijkwaardige samenleving. Wij eisen dat er zorg is voor iedereen die het nodig heeft, wanneer men het nodig heeft, en op de manier waarop men het nodig heeft. Dat betekent kortere wachttijden en toegankelijkheid voor iedereen. Een voorbeeld daarvan levert de Amsterdamse Trans Health Clinic van dr. Adrie van Diemen.
Dat betekent ook dat we moeten stoppen met trans* mensen als “speciaal” neer te zetten en moeten beginnen met werkelijk respect voor de zorgrechten/mensenrechten van trans* mensen. Het heeft lang genoeg geduurd.
[1]: Wij schrijven trans* met en asterisk om de breedte van de trans gemeenschap aan te geven. Deze is niet beperkt tot twee genders en trans-zijn draait niet om medische behandeling; dat is slechts één aspect, naast vele andere. [2] Bij informed consent is het voldoende dat de zorgvrager aangeeft te begrijpen wat de zorg inhoudt. Dat is het geval bij alle medische behandelingen, behalve bij transgenderzorg
vreer verkerke
Duoraadslid Amsterdam BIJ1
Oprichter Principle 17, voor trans* zorg op maat en op basis van mensenrechten
Gerelateerde artikelen

Wilders weg maar extreemrechts regeert nog steeds
Het falende, racistische kabinet van Wilders en co is gevallen. Opnieuw laat de gevestigde politiek haar ware gezicht zien: terwijl gewone mensen worstelen met onbetaalbare huizen en stijgende zorgkosten, valt het kabinet over politieke machtsspelletjes. En weer over de rug van mensen op de vlucht, ten koste van gemeenschappen zonder thuis, en op grond van […]
Lees meer
BIJ1 staat achter Samidoun
De regering heeft aangekondigd stappen te zetten tegen Samidoun. Het kabinet gaat het OM vragen te onderzoeken of Samidoun op de nationale terrorismelijst geplaatst kan worden en poogt de komst van Samidoun-spreker Mohammed Khatib naar Radboud Universiteit te voorkomen Deze stappen passen in een zorgwekkende internationale trend van criminalisering en stigmatisering van pro-Palestijnse geluiden door […]
Lees meer
15 en 17 augustus: de gelaagde betekenis van vrijheid
Op 15 augustus herdenken we op verschillende plekken in het land het einde van de Tweede Wereldoorlog in ‘de Oost’. Het is de datum van de Japanse capitulatie en daarmee de dag van de zogeheten Indiëherdenking. Ook is het de week waarin, op 17 augustus, de Indonesische onafhankelijkheid wordt gevierd. We schreven een artikel over […]
Lees meer