Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Vluchtelingen weer massaal op straat per 1 juli


Ze staan binnenkort weer op straat: honderden vluchtelingen zonder verblijfsvergunning. Nu de landelijke coronamaatregelen worden versoepeld, komt per 1 juli ook een einde aan de verlengde winteropvang voor ongedocumenteerde en uitgeprocedeerde asielzoekers. Dit zijn mensen die straks weer volledig aan hun lot worden overgelaten, enkel en alleen omdat zij vanwege een onmenselijk asielsysteem niet over de papieren bezitten die hen in dit land het recht geven op basisbehoeften.

In tijden waarin het coronavirus nog steeds om zich heen grijpt, zeker onder de kwetsbaarste groepen binnen de samenleving, worden ongedocumenteerde en uitgeprocedeerde asielzoekers zonder dak boven hun hoofd extra hard geraakt. Bovenop de beperkte toegang tot voedsel en sanitaire voorzieningen, de stress van het dakloos zijn en de al getraumatiseerde achtergrond, komt het risico op besmetting met het coronavirus. Door gebrek aan toegang tot mondkapjes, middelen om deze, net als hun handen regelmatig te kunnen wassen en mogelijkheden om voor zichzelf te zorgen, is het extra lastig de richtlijnen te volgen en voor eigen gezondheid te zorgen.

Deze groep werd de afgelopen maanden tijdelijk opgevangen binnen de reguliere en geïmproviseerde noodopvang voor dak- en thuislozen, maar de overheid zet ze per 1 juli weer op straat. Wat dit op landelijke schaal betekent is nog niet bekend, maar bijvoorbeeld in Amsterdam gaat het in ieder geval al om zo’n 150 mensen die straks geen kant op kunnen. Iets waar onze Amsterdamse fractie zich enorm mee bezighoudt, onder andere met pogingen om extra noodopvang te realiseren.

“De overheid heeft op geen enkele manier middelen beschikbaar gesteld om deze mensen in bescherming te nemen.”

Ook de situatie van ongedocumenteerde arbeidsmigranten is schrijnend. Waar zij eerst nog wel op werk en huisvesting konden rekenen, zijn zij dit met het aantreden van de crisis kwijtgeraakt. De overheid heeft op geen enkele manier middelen beschikbaar gesteld om deze mensen in bescherming te nemen, waardoor zij grotendeels afhankelijk zijn van inzamelingsacties.

Onuitzetbaar of nog in afwachting

Een groot deel van deze groep mensen is onuitzetbaar, omdat hun aanvraag in Nederland is afgewezen en hun land van herkomst ze niet terugneemt. Zij verkeren in een permanente status van onzekerheid, zonder ook maar enig vooruitzicht op een menselijk bestaan.

Een ander deel valt onder het Nederlandse beleid op de Dublinverordening. Deze verordening maakt het mogelijk dat mensen 18 maanden na aankomst in Nederland – uit de overvolle en onmenselijke vluchtelingenhel in Italië en andere overvolle grensregio’s van Europa – asiel kunnen aanvragen in Nederland.

Menselijke waarden in tijden van corona

Zowel menswaardige opvang als een dak boven je hoofd zouden basisrechten moeten zijn. Voor dak- en thuislozen, maar ook voor ongedocumenteerden, uitgeprocedeerden of asielzoekers die nog in afwachting zijn van een Dublinclaim. BIJ1 pleit voor solidariteit en menselijke waarden, helemaal in tijden van crisis, waarin de grote kwetsbaarheid van verschillende groepen als deze nog maar eens wordt benadrukt.

We mogen onze ogen niet sluiten voor de erbarmelijke en angstige omstandigheden waaronder deze groep gebukt gaat tijdens de coronacrisis en onmiddellijk inzetten op veilig onderdak als basisrecht voor iedereen. Nu, en na de crisis.

Beelden door Amsterdam City Rights.

#KomBIJ1

Word lid van BIJ1 en steun de beweging van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid!

Word lid

Gerelateerde artikelen

Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer
Persoon met een Palestijnse vlag voor een Israelische nederzetting.

STATEMENT ‘ISRAËL EN SHEIKH JARRAH’

De afgelopen weken werden getekend door een aanhoudende stroom van ‘escalaties’ als gevolg van de Israëlische bezetting van Palestina. Het gaat hier niet over een ‘ruzie’ want apartheid, kolonialisme en terreur zijn geen kenmerken van een ‘conflict’. Het zijn de kenmerken van onderdrukking. Human Rights Watch publiceerde vorige week een rapport met heldere conclusies: de […]

Lees meer