Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Voor eerlijke en gelijkwaardige migratiepolitiek


12-07-2019

Terwijl de Middellandse Zee ’s werelds dodelijkste grens is, worden Europese burgers bang gemaakt voor andere mensen die vluchten voor oorlog, armoede en geweld. Laten we de echte bedreiging onder ogen zien, oftewel de economische ongelijkheid en de huidige Europese migratiepolitiek veranderen.

De Nederlandse regering is medeplichtig aan de duizenden doden in de Middellandse Zee, schrijft hoogleraar Willem Schinkel  in de nrc. Het bewust tegenhouden van mensen zonder Europees paspoort gebeurd al sinds 1985 en is een verlengde van de koloniale relaties in de wereldgeschiedenis. Het Schengenakkoord en de aanleg en bouw van de ‘buitengrenzen’ van Europa zijn een structuur met als welbewust doel om te doden, concludeert Schinkel. Sinds 1988 zijn er waarschijnlijk al bijna 300.000 mensen in de zee gestorven.

Mensen ongelijk behandelen op grond van hun geboorteplaats en paspoort, in plaats van de economische ongelijkheid aan te kaarten, is fascistische politiek. BIJ1 staat voor een gelijkwaardige wereld, waarin alle mensen dezelfde rechten hebben om te reizen, te vluchten, te wonen en werken. Oftewel, te leven.

Daarom ondersteunt BIJ1 de oproep van Willem Schinkel om deze fascistische migratiepolitiek een halt toe te roepen. Laten we ons verenigen en eerlijk kijken naar waar de echte problemen vandaan komen: waarom de rijkste 10% steeds rijker worden zonder veel te werken, terwijl wij daarvoor moeten opdraaien. Onze lonen stagneren, pensioenen worden later en minder uitgekeerd, terwijl de zorgkosten en woonkosten stijgen. Ons wordt voorgedaan dat mensen die elders geboren zijn onze vijanden zijn, maar laat ons wakker worden.  

Laten we ons verbinden met mensen die ook slachtoffer zijn van dit ongelijke systeem: de mensen die moeten vluchten voor oorlog, armoede en geweld. BIJ1 is voor de oproep van Willem Schinkel om een veerpond over de zee te maken. Samen staan we sterker.

Foto door hehaden


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over het verzwijgen van pushbacks door Frontex

Een rapport van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding laat zien dat Frontex illegale pushbacks door de Griekse kustwacht heeft verzwegen. De Europese Unie draagt hiermee financieel bij aan de mensenrechtenschendende en levensgevaarlijke deportatie van migranten. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken: 1. Bent u op de hoogte van het […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over politie die onnodig data van burgers opslaat

De politie verzamelt onnodig data, waaronder bijvoorbeeld adresgegevens en nationaliteit, van zo’n 9 miljoen mensen in Nederland. Dit terwijl al sinds 2015 grote zorgen worden uitgesproken over deze gang van zaken, ondanks dat de politie zelf niet weet of het überhaupt wel nodig is, en ondanks dat de beveiliging van tientallen politiesystemen niet op orde […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over buitensporing politieoptreden bij demonstratie Extinction Rebellion

Op woensdag 29 juni organiseerde Extinction Rebellion een vreedzame demonstratie in de centrale hal van de Belastingdienst. Hierbij werden geen mensen verstoord in hun werkzaamheden, geen blokkades opgeworpen of anderzijds voor obstructie gezorgd. Toch heeft de politie de demonstratie binnen 40 minuten met geweld afgebroken, terwijl boerenprotesten vol vernieling en intimidatie op diezelfde dag vrij […]

Lees meer