Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

‘Waarom huil ik als een klein kind als ik de toespraak van Akwasi hoor?’


02-06-2020

De aanhoudende protesten tegen racisme in de VS en in Nederland maken veel los. Het is een emotionele en zware tijd voor alle Zwarte activisten en iedereen die racisme en discriminatie ervaart. Naar aanleiding van het historische protest op de Dam gisteren, en het optreden van Akwasi tijdens de demonstratie en later op TV, deelde Stijn van Tatenhove (Surinaamse naam: Nassy) zijn gedachten met ons.

‘Waarom moet ik ervoor kiezen dat ik in een Peugot rijd, in plaats van de Golf GTI die ik eigenlijk wil en makkelijk kan betalen met mijn inkomen?’

‘Waarom werd mijn opa als vuilnis behandeld vanaf het moment dat hij naar Nederland verhuisde, na de coupe in Suriname, terwijl hij in Suriname een koninklijke onderscheiding kreeg?’

‘Waarom stond mijn moeder op de voorpagina van het interne personeelsblad van het Ministerie van Justitie met daaronder de tekst: ‘Allochtonen nu ook in het Benoordenhout?”

‘Waarom hoor ik mijn hele leven al: ‘Je vrienden en klasgenoten kunnen zich zo gedragen, maar jij niet, want jou zullen ze altijd anders beoordelen’?’

‘Waarom ben ik structureel in de straat waarin ik woonde maandelijks staande gehouden en moest ik mijn tas, jas en zakken leegmaken op en de inhoud laten zien op de motorkap van een politieauto?’

‘Waarom kreeg ik standaard het antwoord van de dienst doende agenten: ‘Jouw soort woont niet in deze buurt’?’

‘Waarom huil ik gister als een klein kind, als ik de toespraak hoor van Akwasi?’

‘Waarom dateert dit nummer uit 1964 en is het nog steeds zo pijnlijk relevant vandaag?’

“You don’t have to live next to me, just give me my equality.”

‘Mississippi Goddam’, Nina Simone (1964)

Als jij ook iets met ons wil delen naar aanleiding van de moord op George Floyd, de protesten in Amerika, of het racisme in Nederland, neem dan contact met ons op.


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over disfunctioneel tapsysteem van de politie met link aan mensenrechtenschendingen

De Nederlandse overheid spendeerde miljoenen aan een tapsysteem van een IsraĆ«lisch bedrijf dat gelinkt wordt aan mensenrechtenschendingen. Daarnaast werkt het systeem tot de dag van vandaag niet, en loog het ministerie over het feit dat dergelijke systemen niet in Nederland zouden kunnen worden ontwikkeld. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Justitie […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de langdurige spionage van een journalist door de AIVD

Journalist Stella Braam is decennialang gevolgd door de AIVD. Het zoveelste voorbeeld van het onrechtmatig verzamelen van gegevens door inlichtingendiensten. BIJ1 wil een breder onderzoek naar de gegevensverzameling van onder andere journalisten, activisten en politici en stelt daarom de volgende vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 1. Bent u op de hoogte […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over gebrekkig onderwijs in de jeugdzorg

Jongeren die te maken krijgen met de jeugdzorg hebben recht op goed onderwijs. Toch zijn er veel onnodige regels die degelijk onderwijs voor deze jongeren in de weg zit. In een artikel op de website van Expex door ervaringsdeskundigen Nienke van der Pal en Jason Bhugwandass wordt hierop ingegaan en worden verbeteringen voorgedragen. Aan de […]

Lees meer