Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

BIJ1 presenteert partijprogramma


16-09-2023

Met trots presenteren we aan jullie ons concept partijprogramma voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023. In samenwerking met belangenorganisaties en experts, heeft de programmacommissie vorm gegeven aan onze plannen voor een leefbare planeet, gebouwd op radicale gelijkwaardigheid, economische rechtvaardigheid en internationale solidariteit.
 
Ons programma stelt niet winst, maar mensen centraal. Met onze plannen halen we basisvoorzieningen zoals zorg en openbaar vervoer uit de verwoestende vrije markt, en terug in publieke handen. We zetten ons in voor het afbreken van de doorwerkingen van kolonialisme en slavernij, en het creëren van een gelijkwaardige relatie tussen alle landen binnen het Koninkrijk. De klimaatcrisis pakken we aan door de grootste vervuilers verantwoordelijk te houden en maatregelen te treffen, zoals het stoppen met fossiele subsidies. We rekenen af met het dodelijke grensbeleid van Europa en strijden voor veilige migratie en een wereld zonder grenzen.

Het is tijd voor een écht links geluid. 

De strijd voor een rechtvaardige wereld is urgent. En het gaat niet gewonnen worden met halve (schijn)oplossingen, die niet voor eens en voor altijd afrekenen met ons destructieve kapitalistische systeem. Een systeem dat drijft op uitbuiting van mens, dier en klimaat, moet niet hervormd worden, maar omver. Échte linkse politiek plaatst gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en medemenselijkheid, op de eerste plek. Altijd.

Wij kijken er naar uit om op het komende congres, op 30 september en 1 oktober, ons programma vast te stellen met onze leden. Ben je lid van BIJ1 en wil je wijzigingsvoorstellen indienen op het programma? In de mail die vrijdag 15 september aan leden is verstuurd, staat meer uitleg over hoe je dit kunt doen. 


Gerelateerde artikelen

Edson is een zwarte man met kort zwart haar. Hij kijkt vriendelijk in de camera, heeft een grijsgroene overhemd aan en houdt z'n handen vast voor zich.

Met racisme en xenofobie wint links nooit

Linkse partijen zijn er door de jaren heen niet in geslaagd het neoliberalisme met een krachtig en effectief tegenverhaal te bevechten. Sterker nog, zij nemen rechtse frames heel vaak over. Zoals migratierecht-expert Fadi Fahad onlangs opmerkte: ‘rechtse partijen bepalen de kaders voor het migratiedebat, en links conformeert zich hieraan.’ In de huidige verkiezingscampagne wordt deze trend onverminderd voortgezet. […]

Lees meer
De Nieuwe Kerk in Amsterdam met daarop de tekst geprojecteerd: Kick out roofkunst

KICK OUT ROOFKUNST. KICK OUT ZWARTE PIET.

Nederlandse musea staan vol met roofkunst: belangrijke en waardevolle culturele schatten die tijdens de koloniale tijd zijn gestolen door Nederland. BIJ1 heeft hier vandaag tijdens de Grote Indonesië Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk aandacht voor gevraagd.  We hebben een boodschap op het gebouw geprojecteerd waarop bezoekers en voorbijgangers konden lezen: Kick out roofkunst, Kick out […]

Lees meer
Foto van het Mauritshuis 's avonds. O het gebouw is geprojecteerd 'From the river to the sea Palestine will be free'

Statement BIJ1 ‘From the river to the sea’

Naar aanleding van de nieuwsberichten en (vermeende) aangifte rondom het projecteren van de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ op het Mauritshuis, heeft BIJ1 het volgende statement opgesteld: “Elk mensenleven dat verloren gaat, is er een teveel. Daarom is BIJ1 van mening dat er gekeken moet worden naar de wortel […]

Lees meer