Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

Menstruatie armoede


Period poverty, of menstruatie armoede is ook hier een groeiend probleem. In 2019 deden platform De Bovengrondse en Plan International onderzoek naar menstruatie armoede in Nederland. Plan sprak hiervoor met ca 1000 meisjes en vrouwen* tot 25 jaar en hieruit bleek dat bijna 1 op de 10 soms geen geld had voor maandverband of tampons. De Bovengrondse had contact met 50 organisaties rondom Amsterdam en sprak hiervoor 170 mensen. Ook zij concludeerden dat menstruatie armoede een probleem is in Nederland. Vooral mensen die bij de Voedselbank komen, dak- en thuislozen, en ongedocumenteerden hebben moeite om menstruatieproducten te kunnen betalen. 

Armoedestijging

Misschien lijkt menstruatie armoede een verzonnen probleem. Maar stel dat je maximaal 50 euro per week te besteden hebt. Dan wordt je gedwongen na te denken over elke euro die je uitgeeft. Dat betekent keuzes maken, en noodgedwongen gebruik maken van minder hygiënische alternatieven. Bijvoorbeeld wc-papier, wat ervoor kan zorgen dat je doorlekt en misschien uit angst en schaamte school of werk mist. Of hergebruik, wat kan leiden tot toxic shock syndrome.

Cijfers van vóór de coronacrisis laten zien dat 1 miljoen mensen In Nederland onder de armoedegrens leeft. Sinds de crisis is het aantal mensen die bij de Voedselbank loopt gestegen, vooral in Amsterdam en Rotterdam. Hier worden vaak maar weinig hygiëne- en menstruatieproducten gedoneerd. Dat terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Dit concludeerde ook Jazie Veldhuyzen, fractievoorzitter van Amsterdam BIJ1, eerder dit jaar toen hij het Amsterdamse college vragen stelde over menstruatie armoede.

BIJ1 wil dat menstruatie armoede verdwijnt door het permanent gratis beschikbaar stellen van hygiënische menstruatieproducten voor mensen die bij de Voedselbank komen, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden.

Gratis Menstruatieproducten

Om menstruatie armoede te bestrijden is het belangrijk dat er gratis menstruatieproducten beschikbaar zijn voor iedereen die dit nodig heeft. In Schotland werd er vorig jaar een wet aangenomen die het verplicht maakte om gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen in openbare- en overheidsgebouwen, en vanaf juni zijn in Nieuw Zeeland gratis menstruatieproducten te vinden op scholen. Naar aanleiding hiervan pleitte o.a. de Haage Stadpartij voor het gratis beschikbaar maken van menstruatieproducten op locaties als scholen en opvangcentra, ook hebben ze net een meldpunt opgezet en kan er gedoneerd worden. In februari begon de VU met het aanbieden van gratis menstruatieproducten.

BIJ1 wil dat menstruatie armoede verdwijnt in Nederland door het permanent gratis beschikbaar stellen van hygiënische menstruatieproducten voor mensen die bij de Voedselbank komen, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. Amsterdam BIJ1 is nu bezig om, samen met GroenLinks, een initiatiefvoorstel op te stellen om dit probleem grondiger aan te pakken. Ook pleiten wij voor menstruatieverlof voor iedereen die een baarmoeder heeft*.

Wil je nu alvast helpen? De Bovengrondse zamelt op dit moment geen geld meer in voor menstruatie armoede, maar er zijn diverse initiatieven waar je kunt doneren, bijvoorbeeld Den Haag tegen Menstruatiearmoede & Neighbourhood Feminists. Of zet je eigen inzamelactie op en doneer producten aan je lokale voedselbank!

*Niet alle mensen die menstrueren zijn vrouw.

Foto door Noralí Nayla op Unsplash


Gerelateerde artikelen

BIJ1 stelt Kamervragen over oververtegenwoordiging van mensen met een migratieachtergrond in het toeslagenschandaal

Onderzoek van het CBS wijst uit dat slachtoffers van het toeslagenschandaal vooral mensen met een migratieachtergrond waren, waaronder veel Surinaamse en Caribische Nederlanders. Het zoveelste voorbeeld van diepgeworteld, institutioneel racisme. BIJ1 stelt daarom de volgende vragen aan de staatssecretaris voor Toeslagen en Douane: 1. Bent u bekend met het bericht ‘Meeste toeslagenouders hebben migratieachtergrond, vaak […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over de enorme crisis in de vluchtelingenopvang

De asielopvang in Nederland verkeert in een beleidsmatig veroorzaakte crisis. Mensenrechten worden geschonden en mensen hebben geen enkel toekomstperspectief. Voorafgaand aan het aankomende debat, stelt BIJ1 daarom de volgende vragen: 1. Bent u bekend met de berichten ‘Advies: stop met de crisisaanpak van asielzoekers, creëer meer buffercapaciteit aan opvangplekken‘ uit de Volkskrant, d.d. 14 juni […]

Lees meer

BIJ1 stelt Kamervragen over belofte om racistische agenten te ontslaan

De politie laat weten dat agenten voortaan ontslagen kunnen worden na racistische opmerkingen. Op papier mooi nieuws, maar hoe werkt het in de praktijk? Is het een holle frase? Werkt het met terugwerkende kracht? En hoe zit het met andere discriminerende uitspraken? BIJ1 stelt daarom vragen aan de minister van Justitie en Veiligheid: 1. Bent […]

Lees meer