Skip to content

Ben jij BIJ1 ?

Kom in actie en doe mee
voor radicale gelijkheid.

DOE
MEE

De echte boodschap van online kritiek


Ingezonden stuk van Jasmin Alhashemi, actief lid van Arnhem-Nijmegen BIJ1.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2021 is er een nieuw frame geboren over BIJ1. Leden van andere linkse partijen herhalen veelvuldig online dat BIJ1 ten onrechte heeft bepaald de enige linkse partij te zijn, en dat BIJ1 leden het hun doel hebben gemaakt andere partijen het label ‘links’ te ontnemen.

Dit beeld over BIJ1 is ontstaan door kritische uitingen richting andere partijen. Niemand ontkent dat deze felle kritiek veel gegeven wordt. Het is echter jammer dat de ware boodschap niet aan lijkt te komen.

Ontstaan vanuit noodzaak

Om die boodschap te begrijpen moeten we terug naar de kern. BIJ1 is geboren uit bittere noodzaak. De partij en de beweging zijn ontstaan doordat gemarginaliseerde mensen niet gehoord of beschermd worden. En juist die gemarginaliseerde mensen, die geen stem of steun krijgen en die samen BIJ1 vormen, verduren het meeste leed als gevolg van onze huidige politiek.

Zij zijn de slachtoffers van het toeslagenschandaal, van ons onmenselijke coronabeleid, het diepgewortelde institutioneel racisme, het onzichtbare validisme, het nog altijd heersend kolonialisme. Het leven van deze mensen staat dagelijks op het spel. De nood neemt op alle vlakken toe, terwijl de voorzieningen worden uitgekleed. Onze grootste politieke crisissen zijn hun persoonlijke realiteit. Deze mensen zijn bijeen gekomen omdat er iets móet veranderen.

Onze grootste politieke crisissen zijn
hun persoonlijke realiteit.

Menspolitiek in plaats van partijpolitiek

Elke keer dat er een strategisch compromis wordt gesloten, is het ten koste van deze mensenlevens. Er worden, zonder te luisteren naar de personen die de gevolgen zullen ervaren, afwegingen gemaakt over wat het meest productief zou zijn. Wat het meest zou opleveren. Wat de moeite waard is. En hierin wordt ook het belang van de positie van eigen partij meegewogen. Gevestigde partijen lijken deze balans uit het oog te zijn verloren. Ze maken sommen zó groot en wegen zichzelf zó zwaar dat de slachtoffers als kleine nummertjes verdwijnen achter elke stemming in de Kamer.

Het probleem dat ontstaat in dit online debat is hetzelfde probleem dat ontstaat in de politiek. Op een gegeven moment lijken gevestigde partijen te gaan geloven dat het vooruit helpen van hun partij gelijk staat aan het vooruit helpen van het volk dat ze vertegenwoordigen. En op een gegeven moment is men vergeten dat dit gesprek niet gaat over partijen, maar over politiek die ons leven bepaalt.

Een grens aangeven

Ik wil graag dat men luistert. Luistert naar deze uitingen van pijn en teleurstelling en uitputting. Naar deze mensen die het niet meer kunnen veroorloven, of verdragen om te horen, welke strategische en genuanceerde reden een zogenaamde bondgenoot nú weer heeft om tegen deze personen te stemmen. Die met pijn aanzien hoe gepassioneerd een verrot systeem wordt gediend in plaats van afgebroken en tegengehouden. Die alleen op een afstandje kunnen toekijken hoe er wederom wordt geflirt met macht dat alleen zichzelf dient.

Wanneer BIJ1 leden kritiek uiten op andere partijen, dan proberen ze duidelijk te maken hoe elke rekensom in de Kamer optelt tot ondraaglijk leed. Bekijk het met een nieuwe lens die geen partijen maar mensen centreert. Deze mensen geven een grens aan. Ze confronteren je met het verdrietige feit dat je met ze, of tegen ze bent; en dat je niet écht aan hun kant bent op deze manier.

Het gaat niet om partij-identiteit.
De luxe om dat te centreren hebben
veel BIJ1 leden niet.

Een nieuwe balans eisen

Dat is waarom BIJ1 de enige juiste keus is voor mij. Omdat we het niet kunnen veroorloven om het aan een ander over te laten. Omdat ik me niet alleen voor mensen wil inzetten, maar ook met ze.

Het gaat niet om partij-identiteit. De luxe om dat te centreren hebben veel BIJ1 leden niet. Politiek is geen keuze wanneer je bestaan inherent politiek is in deze samenleving. Dit gaat verder dan clubs en labels: we moeten kritisch geluid blijven geven om een nieuwe balans te eisen. Om te zorgen dat elk van ons wordt meegeteld in de politiek.

Hoor de ware boodschap.

Jasmin Alhashemi, kerngroep Arnhem-Nijmegen BIJ1.

Header image door Priscilla Du Preez op Unsplash


Gerelateerde artikelen

Kamervragen: ernstig politiegeweld bij Woonopstand

Op zondag 17 oktober kwamen duizenden mensen samen in Rotterdam om een vuist te maken tegen de wooncrisis. Een krachtige en vreedzame demonstratie werd uiteindelijk hardhandig verstoord door de politie, die een gedeelte van de demonstranten met geweld isoleerde. Een gespannen situatie ontstond waarin extreem en buitenproportioneel politiegeweld is gebruikt tegen vreedzame demonstranten, en hun […]

Lees meer
Lina Zedriga en Sylvana Simons

BIJ1 wil een Afrikaanse caucus: Sylvana Simons in gesprek met Lina Zedriga over de situatie in Oeganda

Sylvana Simons sprak met Lina Zedriga, medeoprichter en vice president National Unity Party uit Oeganda. Ze spraken over hoe BIJ1 en NUP elkaar kunnen steunen.

Lees meer
Een politieagent kijkt over het water. We zien zijn rug, hij draagt een donkerblauwe jas met gele strepen waar het logo van de politie op staat.

BIJ1 stelt Kamervragen over ernstige misstanden binnen de politie

BIJ1 heeft Kamervragen gesteld over de meerdere berichten in het nieuws waaruit blijkt dat er een onveilige sfeer bestaat binnen het Nederlandse politiekorps.

Lees meer